Kralupy v proměnách staletí – Palackého náměstí

Palackého náměstí

V minulém čísle Zpravodaje jsme si ukázali na několika obrázcích, jak se během doby měnilo okolí kralupské Jodlovy ulice. Dnes si ukažme totéž nedaleko odtud, totiž přímo prostor Palackého náměstí. Nejstarší vyobrazení nám opět poskytuje kresba akademického malíře Josefa Holuba (Obr.l). Na této kresbě je zachycena pravděpodobně podoba kralupského Palackého náměstí – tenkrát ovšem návsi – v sedmdesátých letech 19. století. Mistr Holub ji nakreslil podle vyprávění starých pamětníků. Vidíme, že přímo přes náměstí tekl mlýnský potok. V levé dolní části obrázku byl překlenutý můstkem s kamennou zdí. Můstek spojoval dnešní ulici Husovu s ulicí Jungmannovou. Obrázku dominuje malá selská usedlost se stodolou vpravo. Přízemní obývací budova má štít obrácený do náměstí s předzahrádkou. Domek měl ještě na střeše došky. Je to stavení sedláka a prvního kralupského starosty Františka Berana. Byl starostou od roku 1850 do roku 1866, tedy 16 1et, a takto denně vídával kralupské náměstí se svým domkem. Po čtyřech letech byl zvolen starostou podruhé, na dalších deset let, a tak starostoval v 19. století celkem 26 let. Jeho usedlosti se říkalo ,,Beranovna”.Za Beranovou usedlostí je vidět střechu domku s věžičkou. Je to první kralupská škola postavená v roce 1867. Ve věžičce býval zvon. Ten je dnes v majetku Městského muzea v Kralupech nad Vlt. Napravo od školy, na samém pravém okraji obrázku, vidíme vysokou budovu parního mlýna Josefa Šebka, který později přešel do majetku Karpelesů (Karasů). Zde se narodili v roce 1889 malíř Jiří Kars. Nalevo od školy je patrný velký bílý štít další budovy. To je statek sedláka Staňkovského. Na levé straně mlýnského potoka je jen několik domků. Dům proti ,,Beranovně” za lávkou je domek Jírových. Zcela vesnický ráz tehdejších Kralup je z obrázku dobře patrný. Kolem tohoto ,,náměstí” sice již jezdily vlaky, tak jako dnes, ale byla to v podstatě vesnická náves.

Obrázek 1884

V roce 1881 povýšil císař František Josef I. Kralupy na městys (městečko). Kralupský starosta Prokop Jindřich Masner si zřejmě řekl, že by takovéto náměstí bylo ostudou Kralup, a nechal potok protékající přes náměstí v celé délce zakrýt. Byl překlenut cihlovou klenbou ‘a zasypá;. Proudil tedy i nadále, ale pod náměstím. Došlo k tomu v roce 1882. Jak vypadalo náměstí y osmdesátých letech 19. století je patrné z obrázku 2. Za nízkým domkem starosty Berana náměstí, je vidět štít domu sedláka Řehořovského a za ním vyšší štít gruntu Staňkovských, jako v předcházejícím obrázku. Dům Staňkovských byl v roce 1922 vykoupen obcí kralupskou a zřízena v něm radnice (dnes finanční úřad). Za tímto štítem je navíc vidět střechu další nové budovy. Byla to druhá kralupská škola postavena naproti první škole v roce 1882 na místě, kde bývala zahrada sedláka Staňkovského. Původně byla jen jednopatrová, ale později, v roce 1895, bylo přistavěno ještě jedno patro. Dnes je zde Městská knihovna a Zvláštní škola. Z druhého obrázku je zřejmé, že v osmdesátých letech devatenáctého -století byla již zastavěna levá část náměstí podle bývalého po? toka. Na jejím konci, tam kde je vidět stromy, byl ještě volný prostor. Ten později posloužil pro stavbu kralupského kostela. Z velkého shromáždění lidí na Palackého náměstí a vlajících praporů na domech lze usoudit, že zde probíhala nějaká slavnost. V roce 1884, ze kterého pravděpodobně fotografie pochází, mohly být oslavovány dvě události. Byla založena kralupská sokolská jednota (23.července 1884) a Kralupům by císařem propůjčen městský znak (l. června 1884).

Palackého náměstí 

Na dalším obrázku (obr.3.) je pohled na Palackého náměstí za první republiky v roce 1928. Na kralupském náměstí, se shromáždili členové kralupského hasičského sboru založeného již v roce 1882. Ti si v roce 1902 pořídili parní stříkačku, a teprve v roce 1927 motorovou stříkačku ,,Dalahaj”. Hasičské vozy byly tehdy ještě tažené koňmi včetně ambulance umístěné zcela vlevo. Koně propůjčoval hasičům pan Švejda. Je to muž stojící v civilu před pojízdným žebříkem. Na pravé straně obrázku je nově zakoupený automobil Praga. Světlá chaloupka zhruba uprostřed obrázku je opět dům starosty Berana. Nová motorová stříkačka stojí před jeho domkem. Beran v té době již nežil a domek náležel kralupskému pivovaru. Dům byl v roce 1934 zbořen a na jeho místě vyrostla moderní kavárna Praha. V roce 1928 zde bydlel pivovarský kočí. Levé straně obrázku dominuje kralupský kostel postavený v roce 1895. Uprostřed obrázku je patrný stožár elektrického osvětlení se dvěma zavěšenými lampami. Veřejné elektrické osvětlení bylo tehdy v provozu teprve osmý rok a náměstí osvětlovaly dvě 200 W žárovky. V prostoru mezi stožárem a kostelem je vidět hospodářské objekty Durasova statku (dnes obchodní středisko Máj). Náměstí bylo vydlážděno dlažebními kostkami., za tzv. první republiky, bývaly na tomto náměstí pravidelné týdenní trhy. Na těch bylo možno zakoupit téměř vše. Od másla a různých zemědělských produktů až po holoubata a slepice i dobytek. Jak vypadalo Palackého náměstí v padesátých letech dvacátého století, je patrné z obr.4. Tam, kde stávalo selské stavení Beranů, byla v roce 1934 postavena kavárna a restaurace Praha (později hotel). Stožár elektrického osvětlení zůstal stejný, jako na předcházejícím obrázku. Blok domů s četnými obchody na levé straně obrázku, je v podstatě tentýž jako dnes. Zleva je to dům Martinců, drogerie Vaňků, řeznictví Šmídů a dům Jílových. Mezi kostelem a kavárnou Praha v pozadí, je stále ještě vidět hospodářské budovy Durasů. Po jejich demolici zde vyrostlo velké nákupní středisko. Tento prostor za kostelem po demolici hospodářských objektů a statku je patrný na obr. 5. Vznikl zde velký park, částečně v úrovni okolních ulic, částečně pod úrovní. Na obr. 5 je zachyceno shromáždiště prvomájového průvodu v šedesátých letech dvacátého století. Velký prázdný prostor mezi kostelem a nemocnicí nebyl bohužel využit tak, jak předpokládal kdysi kralupský starosta Josef Vaníček. Ten při stavbě kralupského mostu (1926-1928) navrhoval řešení předmostí tak, aby se mohlo v budoucnosti rozšířit Palackého náměstí od kostela až k předmostí. Zde mělo, být důstojné centrum Kralup. Stavba nákupního střediska a obchodního domu právě v těchto místech tyto vyhlídky zcela zmařila.

Poslední obrázek (obr.6.) představuje pohled na Palackého náměstí v současnosti, tedy na začátku třetího tisíciletí. Je vidět, že se již příliš mnoho na něm nezměnilo. Místo dlažebních kostek je po vrch asfaltový. Jiné je elektrické osvětlení. Místo středového svítidla se žárovkami osvětlují náměstí výboj ková světla na samostatných stožárech na obvodu náměstí. Kavárna Praha má přistavěné jedno patro. Vzadu, v prostoru mezi kostelem a kavárnou Praha, je obchodní dům MÁJ. Celek vytváří nepříznivý dojem architektonicky nevyváženého prostoru budovaného bez koncepce a estetických záměrů. Jenom jedno zůstává. Je to velikost, či lépe řečeno malost náměstí. Je stejná, jako rozměry vesnické návsi po celá minulá staletí. Vybudování velkého kralupského náměstí přímo v centru města, bude komplikovanou nákladnou záležitostí.

Ing. Josef Stupka

Autor:KZ