Zeptejte se zdarma na stav ovzduší

KRALUPY n. Vlt. – Mezi hlavní činnosti Ekologického centra v Kralupech (ECK) nad Vltavou patří sledování kvality ovzduší v regionu. Od počátku existence mělo ECK zajištěno přístup k datům z měřící stanice automatizovaného imisního monitoringu ve Veltrusích, která byla jedinou měřící stanicí kvality ovzduší na Kralupsku. Nyní má ECK nově k dispozici data ze 14 měřících stanic, jedná se o sedm stanic ve Středočeském kraji a dalších sedm stanic na území hlavního města Prahy.

Na základě naměřených údajů ze stanice ve Veltrusích poskytovalo ECK hlášení o aktuální imisní situaci všem zájemcům z řad veřejnosti, mateřských i základních škol, některých úřadů a institucí. Dne 14. 10. 2014 nabylo právní moci rozhodnutí Krajského úřadu o zrušení podmínky integrovaného povolení společnosti Česká rafinérská a. s., rafinérie Kralupy, kterým bylo společnosti uloženo provádět monitoring imisí ve Veltrusích. Od tohoto data již nemá povinnost monitoring imisí provádět. ECK tak přišlo o data z AIM Veltrusy.

Od 18. listopadu 2014 má však Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou nově k dispozici data ze sedmi měřících stanic ve Středočeském kraji a z dalších sedmi měřících stanic na území hlavního města Prahy, jejichž provozovatelem je Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jsou to data o imisní situaci na těchto měřících stanicích: Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, Ondřejov, Příbram, Tobolka – Čertovy schody a z městských částí Prahy 4, 5, 6, 8 a 10. Data jsou aktualizována nepřetržitě po celý den (aktualizace probíhá každou hodinu i v době víkendů a svátků) a jsou automaticky převáděna do grafické podoby a pomocí indexů kvality ovzduší rozlišena dle kvality ovzduší. Pomocí grafů může nyní veřejnost sledovat vývoj imisní situace na vybrané měřicí stanici za posledních 24 hodin.

Díky přístupu ke všem měřícím stanicím ve Středočeském kraji má kralupské ekocentrum možnost podávat přesnější informace o vývoji kvality ovzduší v našem regionu.

Dotazy na aktuální stav ovzduší na Kralupsku přicházejí do ekocentra především z mateřských a základních škol a z jiných dětských zařízení, ptají se maminky s malými dětmi, těhotné ženy, ale také senioři a nemocní lidé trpící astmatem, alergiemi či jinými nemocemi dýchacího ústrojí.

Jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší na Kralupsku je doprava. Dalšími zdroji znečištění jsou průmysl a zemědělství. Průmysl je výrazně zastoupen energetikou, automobilovým, chemickým i potravinářským průmyslem. V zemědělství převládá rostlinná zemědělská výroba. Ve venkovských oblastech a obcích bez plynofikace jsou významnými zdroji znečištění, zvláště v chladné části roku, domácí topeniště. Na kvalitu ovzduší má vliv též přenos znečištění z jiných oblastí. Mezi nejvýznamnější škodliviny v ovzduší v našem regionu patří prach, oxid dusičitý, přízemní ozón, benzen a další aromatické uhlovodíky.

Pokud je zhoršená kvalita ovzduší a hrozí překročení přípustných limitů pro množství škodlivin v ovzduší, doporučujeme tazatelům omezit pohyb ve venkovním prostředí, zejména aktivit vyžadujících zvýšenou fyzickou námahu, omezit větrání domu či bytu, větrat by se v takových případech mělo krátce a intenzivně, a předáme i další doporučení podle charakteru konkrétní situace.

Grafy aktuální imisní situace najdete na webových stránkách ekologického centra www.eckralupy.cz v sekci Ovzduší.

Kromě toho ECK zajišťuje bezplatnou telefonní linku 800 100 584, na kterou se můžete obrátit nejen s dotazy na stav ovzduší, ale také s dalšími dotazy na stav životního prostředí na Kralupsku nebo s jinými ekoporadenskými dotazy.

Autorka: Jana Krátká, dispečerka Ekologického centra Kralupy

Autor:admin