PROJEKT EDISON 2014 na DG a SOŠE Kralupy nad Vltavou

KRALUPY n. Vlt. – Je pondělí ráno 24. listopadu, první den projektu EDISON, který má za úkol seznámit nás s tradicemi a zvyky v jiných zemích. Našimi lektory se na celý týden stává osm vysokoškolských studentů z Austrálie, Brazílie, Guatemaly, Chorvatska, Indie, Nového Zélandu, Rumunska a Vietnamu. 

Je to tady, první lektor vešel do třídy a naše dvacetičlenná skupina složená z žáků několika tříd po sobě nervózně hledí, ale v pohledech ostatních rozeznáváme i zvědavost a touhu po poznání jiných kultur. Jelikož je dorozumívacím jazykem angličtina, je pro nás ze začátku trapné mluvit jinak než česky.

S lektorem strávíme dvě hodiny, které vyplňuje prezentací, krátkými videi, příběhy z každodenního života, ochutnávkou jídla, ukázkou tradičních doplňků a hraním her. Seznamuje nás s přírodou, s historií, s kuchyní a dokonce nás učí i několik slov a frází v jejich mateřském jazyce a tance typické pro jejich zemi.

Když končí dopolední aktivity, je pro naše zahraniční přátele připraven odpolední program vedený již studenty gymnázia a SOŠE.
První lektorka Maggie nás naučila tradiční novozélandský tanec ‚haka‘. Na vietnamskou lektorku Sophii si odnášíme památku v podobě bavlněných náramků.
Je odpoledne a počasí nám moc nepřeje. Původní vycházku na Hostibejk narušuje déšť, a tak lektory bereme do čajovny, kde s nimi hrajeme karetní hry a popíjíme čaj.

Další den z nás prvotní stud z anglické konverzace opadl. Dozvídáme se, jak se chovat při setkání s aligátorem, který obývá australské vody od SuRae. Také ochutnáváme indické chipsy a překvapuje nás ‚joint family system‘, který v Indii funguje a jehož součástí je i rodina Simranina. Následně lektory seznamujeme s krásami našeho hlavního města. Těší nás, že jsou jimi okouzleni.
Ve středu poznáváme Brazílii a Chorvatsko. Prezentacemi provázejí Marjorie a Tonia. Více nás ale zaujala Brazílie, neboť v Chorvatsku byla většina z nás na dovolené a tamější kultura se moc neliší od té naší. Marjorie nám ukazuje základní chvat capoeiry a učí nás několik portugalských slov a vět. Později se s Toniou učíme tanec tradiční pro její rodný kraj.
Většina lektorů nezná florbal, který je u nás tak populární. A proto je s ním seznamujeme při středečním sportovním odpoledni. To slaví úspěch.

Je tady čtvrtek, poslední den seznamování se s lektory a jejich zeměmi. Pátek bude v režii studenů DG a SOŠE. Čtvrtek je pro naši skupinu jakási pánská jízda, neboť nás čekají prezentace od jediných dvou mužských lektorů. Začínáme s Vladem z Rumunska, snad z nás nevysaje krev! Nakonec ale přichází sympatický mladý muž. Vypráví nám zábavné historky ze svého života a my se je snažíme napodobit v krátkých scénkách, u kterých se hodně smějeme. A také s námi tančí rumunský svatební tanec. Končíme v hudebně, která se na týden stala domovskou třídou Guatemalce Alejandra. S ním tančíme salsu a koukáme na zajímavá videa o mayské kultuře. Odpoledne bereme lektory do nelahozevského zámku.

Pátek, poslední den. Připravujeme si pro zahraniční přátele krátká vystoupení a památeční CD s fotkami a videem z celého týdne. Zveme je na studentský ples septimy.
Večer se s nimi už setkáváme na parketu a v pozdních hodinách se loučíme.

I cizinci mají slovní zásobu obohacenou o několik českých slov a chválí pivo, které jim zde velmi chutná. V neděli odjíždějí, ale v České republice zůstávají ještě několik zimních týdnů s nadějí, že uvidí sníh, protože někteří ho z domova neznají. A my jim přejeme, aby sníh zahalil místa, kde zrovna budou, ač to bude nesnadné, jelikož kam tito mladí lidé vstoupí, září všude kolem hřejivé slunce.

Na závěr chceme poděkovat profesorce Kaňkové a profesoru Janošovi, kteří hladký průběh projektu na naší škole zajišťovali. Děkujeme.

AUTOŘI: Nela Doróková a Linda Zýbová, studentky DG a SOŠE v Kralupech nad Vltavou

Invalid Displayed Gallery

FOTO: Nikola Čížková

Autor:admin