Hudební škola YAMAHA na Kralupsku

KRALUPY n. Vlt. – Kralupy nad Vltavou: Tuleň Robík, Méďa a chobotnička Jája, to jsou maskoti předškolních programů Hudební školy YAMAHA. Robík je hebký, bílý a baculatý – nejlépe mu je mezi miminky, ale moc rád poškádlí i děti, které se právě učí, že nožky slouží k chození a běhání. Méďa a Jája se zase každý týden těší na holčičky a kluky, co už běhají jako o život – třeba při oblíbené písničce o Dráčkovi. A u toho všeho jsou také rodiče – ti jsou pro děti největší vzor a s jejich laskavou podporou a povzbuzením jde hned vše poznávat snadněji.

fb_uvodni_foto_HSYEK kopie

Co se vlastně v kurzech YAMAHY děje? Začněme u rodiče, ale může to být i prarodič nebo jiná blízká osoba. Pro něj by hodina měla být „oddychovým” časem, kdy nemusí pro zabavení svého dítka nic vymýšlet, nechá se vést lektorkou a soustředí se na „prožívání souzvuku” se svým potomkem. Celý program – posloupnost na sebe navazujících činností včetně textů i melodií písní a básní – je přizpůsobený a zaměřený především na potřeby dítěte, jeho hudebního cítění a na nácvik rytmizace.

Odborníci, kteří předškolní programy vyvíjejí, vědí, že maličké děti potřebují podněty pro rozvoj všech smyslů. Kurzy „Robátka” a „První krůčky k hudbě” jsou tedy komplexní programy, ve kterých je hudba (jako univerzální jazyk pro všechny) prostředníkem a nositelem nového a dosud nepoznaného, co malého človíčka nenásilně a mnohdy nevědomky rozvíjí a obohacuje. Základ těchto programů tvoří písně vyvíjené a nazpívané přímo pro YAMAHU, které nikde jinde nenajdete. Dále básničky, lidovky, ale i klasika či jazz. Děti se spolu s rodiči, za pomoci lektorky, postupně učí hudbu nejen vnímat a prožívat, ale i pohybově ztvárňovat. Podstatnou součástí programu je rytmizace na tělo a poté i na různé drobné rytmické nástroje, jako jsou ozvučná dřívka, rytmická vajíčka nebo tamburíny. Oddychová chvilka pak slouží ke zpracování vjemů z první části hodiny a k rozvoji sociálních kontaktů. U „Prvních krůčků” je navíc do této části zařazeno drobné výtvarné tvoření a práce s leporelem, při níž si děti mimo jiné procvičují také představivost a jemnou motoriku.

Oba programy mají mnohem více specifik a zájemci o bližší informace si podrobnosti včetně kontaktů mohou najít na internetu (www.skolayamaha.cz) anebo přímo na čísle 602 863 506. Nejlepší je ale osobní zkušenost, proto vám doporučujeme přijít si prožít ukázkovou hodinu s ostatními a zároveň se zeptat na zkušenosti rodičů, kteří již se svými dětmi kurzy navštěvují.

Myšlenka Hudební školy YAMAHA vznikla v Japonsku v padesátých letech minulého století. Nakonec se ji podařilo natolik popularizovat, že je dnes v hudebních programech zapojeno 700 tis. žáků a 20 tis. učitelů po celém světě.

Kurzy probíhají v úterý v kralupském AZ Centru:

  • ROBÁTKA: od 8:45 h. – děti 4 až 18 měsíců
  • PRVNÍ KRŮČKY K HUDBĚ: od 10:00 h. – děti 1,5 až 4 roky; od 17:00 h. – děti 2,5 až 4 roky

AUTOR: Eva Klesová

ozvucna MG_1561 10366185 Korousové

FOTO: Archiv HŠ YAMAHA

Autor:admin