Podpora standardizace výkonu sociálně právní ochrany dětí v rámci města Kralupy

KRALUPY n. Vlt. – Město Kralupy nad Vltavou dne 1. 7. 2014 zahájilo realizaci projektu s názvem Podpora standardizace výkonu sociálně právní ochrany dětí v rámci města Kralupy nad Vltavou. Tento projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR.

EU - lidske zdroje

Hlavním cílem projektu je vytvoření podmínek pro systematickou sociální práci pracovníků orgánu sociálně-právní ochrany s jejich cílovou skupinou tj. rodinami, jako nezbytného předpokladu vedoucího ke standardizaci aktivit ORP Kralupy nad Vltavou v oblasti sociálně-právní ochrany. Dosažení cíle projektu bude realizováno přímou podporou výkonu sociálně-právní ochrany na úrovni města. Hlavního cíle projektu se dosáhne prostřednictvím naplnění standardů kvality sociálně-právní ochrany, kdy dojde k jejich postupnému naplňování, pilotnímu ověřování a k jejich vyhodnocování.

V rámci projektu se po půl roce od jeho zahájení podařilo mnoho věcí. Projekt umožnil zaměstnat jednu sociální pracovnici a naplnit tak počet sociálních pracovníků na počet dětí v rámci ORP. V rámci projektu se částečně materiálně vybavila nová místnost, která je důstojným a hlavně příjemným prostředím pro jednání sociálních pracovníků s rodinami. Samotné oddělení sociálně-právní ochrany si z projektu zakoupilo technické vybavení, jež pomáhá při komunikaci a spolupráci s rodiči a jejich dětmi. Projekt umožňuje soustavné vzdělávání sociálních pracovníků a jejich psychickou očistu v rámci supervizních setkávání tak, aby sociální pracovníci byli profesionály, kteří umí a jsou schopni pracovat s jednotlivými rodinami. Zároveň se podařilo vytvořit všech 14 standardů kvality sociálně-právní ochrany, jež pomáhají a podporují práci sociálních pracovníků v rámci OSPOD. Standardy jsou platné od 1. 1. 2015 a nyní nastává fáze jejich pilotního ověřování v praxi.

AUTOR: Mgr. Eva Ivanová, vedoucí odboru sociálních věcí, školství a kultury, Městský úřad Kralupy nad Vltavou

Autor:admin