Pěstounská péče prostřednictvím AZ centra

KRALUPY n. Vlt. – AZ centru v Kralupech nad Vltavou byl v březnu rozšířen rozsah pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí ve smyslu § 48 a násl. zákona č. 359/1999 Sb. na Kralupy a spádové obce. Organizace v rámci tohoto rozšířeného pověření uzavírá dohody o výkonu pěstounské péče, věnuje se výchovné a poradenské činnosti a pořádá semináře a kurzy tematicky zaměřené na řešení nejrůznějších výchovných a sociálních problémů, které souvisejí s péčí pěstounů o dítě a jeho výchovou. Podle sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči, působící v Kralupech, jsou v centru vítáni všichni pěstouni, kteří by se do budoucna rádi stali pěstounskými rodiči a samozřejmě ti, jež právě prochází řízením o výkonu pěstounské péče.

Kurzy a semináře vedou psychologové nebo odborníci, jež s pěstouny pracují dlouhodobě, a proto s nimi dokážou objektivně řešit veškeré problémy, které vyvstávají s péčí o dítě. V AZ centru funguje vzájemná spolupráce založená na řešení a zvládání každodenních situací, ve kterých se pěstouni při výchově svěřených dětí dennodenně nacházejí. Pracovníci jsou připraveni odpovídat na nejčastější otázky pěstounů. Na kurzech se nediskutuje pouze o problémech, se kterými se pěstouni shledávají, ale probírají se témata jako je např. psychohygiena, relaxační techniky apod. „Vzhledem k tomu, že jsme měli teprve jeden seminář, tak jsem vysledovala, že účastníkům pomáhalo to, že mohli mezi sebou sdílet svoje příběhy, zkušenosti a seminář byl jedna velká a příjemná diskuze než školení nebo kurz. Samozřejmě nabízíme pěstounům další poradenství, nejen kurzy vzdělávání. Jedná se o jakousi “nástavbu”, kdy pomůžeme zprostředkovat psychologickou pomoc,“ říká sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči v Kralupech.

 Být pěstounem nekončí pouze u péče o svěřené děti. Všichni pěstouni by také měli být seznámeni se svými právy a povinnostmi. Ovšem tato zdánlivá samozřejmost není všem pěstounům zřejmá, a proto je také této problematice věnováno v rámci poradenské činnosti dostatek času. Skutečnost, že pěstouni mnohdy neznají veškeré náležitosti týkající se péče o svěřené dítě, se projevila v centru Matýsek v Roudnici nad Labem, které spadá stejně tak jako AZ centrum pod jednu organizaci D8, kde má jejich sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči dlouhodobější zkušenosti s komunikací s pěstouny. „Většinou neznají svá práva a možnosti, v čem mohou sami rozhodovat za dítě. Často také neví, jaká práva a povinnosti zůstaly biologickým rodičům. Často se setkávám s tím, že pěstouni sami volají bio rodičům a informují je o dítěti, což je špatně. Pokud má bio rodič o dítě zájem, měl by si zavolat sám a o své dítě se sám od sebe zajímat,“ říká sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči v Roudnici.

Během poradenské činnosti pěstounů je po celou dobu jejího konání v centru zajištěno také hlídání dětí a připraveno občerstvení.

 AUTOR: Karmela Beránková, PR Manager, Centrum D8 o. p. s., http://www.centrumd8.cz

 

Autor:admin