Rekordních 225 kg benčpresem přineslo titul

KRALUPY n. Vlt. – Dne 7. března se v Lukově u Zlína konalo 23. Mistrovství ČR v benčpresu mužů a žen, které pořádal místní oddíl silového trojboje TJ Olympia Zlín. Na tento závod se z kralupských siláků nominoval Zdeněk Tuháček, pro kterého je benčpres jedna z přednostních disciplín.

 

Zleva - Rozhodčí Krček, 2. misto Tuháček, 1. místo Kati, 3. místo Kopal, 4. místo Kovařík ze Zlína a rozhodčí Šárik

Závod organizátoři zvládli výborně a vše odsýpalo. Hned ve druhé skupině soutěžících se objevil Tuháček. Na první pokus si nechal naložit 210 kg, které zvedl jednoduše a zařídil si jím přední příčky ve své kategorii. Druhým pokusem zvedl 220 kg a bylo jasné, že již zůstane na medailových pozicích. Třetím pokusem zapsal 225 kg, kterým vytvořil svůj nový oficiální rekord. Tímto výkonem potvrdil druhé místo v kategorii a stal se tak vicemistrem ČR v benčpresu. Dorovnal tak svoje nejlepší juniorské umístění. První místo si odvezl vítkovický harcovník Jiří Kati a třetí skončil Radim Kopal z Litvínova.

Jelikož se jednalo o závody s vybavením, je až s podivem, že někteří závodníci vůbec nezvládali techniku „trika“ (speciální dres na benčpres), a zachraňovali se až třetími pokusy v soutěži. To by se na závodech republikového formátu stávat nemělo. Takto vypadl i soupeř Tuháčkovi, když nezapsal ani jediný pokus a odjel ze závodů bez výkonu.

Uplynulou sezónu v trojboji lze hodnotit jako výbornou. Oddíl získal titul vicemistra Evropy, mistra republiky, mistra Čech, několik titulů vicemistrů z republikových šampionátů i pár bronzových medailí. Navíc se naše základna rozrostla o nové členy, kteří se již připravují na domácí šampionát v trojboji. Ten by se měl konat na konci října v Kralupech.

AUTOR: Radek Hyský

Zdeněk Tuháček a pravidelný oddílový doprovod Radek Hyský

FOTO: Zdeněk Tuháček

Autor:admin