Děti s AZ centrem přivítaly jaro

KRALUPY n. Vlt. – První jarní den oslavilo AZ Centrum v Kralupech nad Vltavou společně s dětmi, pro které byl připraven bohatý program založený na oslavě českých tradic.

DSC02500

Ve 14:00, kdy byli všichni návštěvníci po sobotním obědě odpočatí, byla událost zahájena pozváním dětí ke stanovištím s aktivitami a pozváním rodičů na kávu a velikonočního beránka či mazanec. Děti pod vedením lektorky Jany Tomáškové a zaměstnankyněmi AZ Centra vyráběly slepičky, lepené z piškotů a cukrové polevy, tvořily tradiční jidáše a podílely se na dekoraci „Morany“ – tedy smrtky – a „Léta“, tedy symbolu znamenajícího přinášení nového jara, a tím uzavřely první část programu.

DSC02490

Poté, co děti s nadšením snědly piškotové slepičky a rodiče si vychutnali svůj odpolední šálek kávy, se všichni připravili na odchod k řece, aby se rozloučili se zimou a přivítali jaro. V čele průvodu šel nejstarší dětský zástupce mužského pohlaví a nad hlavou nesl „Moranu“ a průvod uzavíralo „Léto“, připravené z větviček, stužek a kraslic. Za zpěvu a říkání jarních básniček se všichni ubírali směrem k Vltavě. Pak už následovalo společné focení a šup s „Moranou“ do vody. Řeklo se sbohem zimě, která, ačkoliv nebyla letos tak krutá, byla jako vždy dlouhá. Po tomto tradičním aktu ale událost ještě nekončila, protože se pokračovalo zpátky do AZ Centra. Malý dobrovolník nesoucí „Léto“ tentokrát zahajoval průvod a za ním se řadili ostatní účastníci, kteří se nemohli dočkat slibovaného překvapení.

Po příchodu dostal každý kraslici a smotaný malý pergamen, ukrývající jarní básničku. Největší radost však děti měly z velikonočního balíčku, který obsahoval čokoládové figurky a malou hračku.

Ti, kteří s AZ Centrem oslavili Vítání jara, odcházeli s úsměvy na tvářích a s příslibem, že příští rok se události zúčastní znovu, neboť by byla škoda nechat zimu panovat další dlouhé měsíce a jaro schovávat za dveřmi.

DSC02510

AUTOR a FOTO: Karmela Beránková, PR Manager, Centrum D8 o. p. s.

Autor:admin