Demolice hotelu Praha

V lednovém čísle Zpravodaje se mohli čtenáři dočíst o rozhodnutí rady města zbourat hotel Praha na Palackého náměstí v rámci urbanistického řešení budoucího náměstí. Prázdný opuštěný hotel už dlouhá léta neslouží svému účelu. Snad by čtenáře zajímala i historie této stavby v centru Kralup. Hotel stojí na místě, kde dříve býval malý grunt sedláka Františka Berana, který se stal v roce 1850 prvním kralupským starostou.

V roce 1899 prodal jeho syn Antonín Beran celou usedlost majiteli vedlejší budovy pivovaru Josefu Fišerovi. Fišer měl sice v Žižkově ulici pivovarskou restauraci, ale rozhodl se na místě starého gruntu postavit reprezentační restauraci spojenou s kavárnou a hotelem. Místo na živém náměstí bylo pro tuto stavbu ideální i když zde již jedna restaurace byla. Jmenovala se „U kanonu“ a stála v místech dnešní výluky vedle Komerční banky. Protože majitel pivovaru Josef Fišer byl bohatý, objednal si tehdy nejlepšího stavitele, Bohumila Slámu. Bohumil Sláma nebyl jen tak někdo. Byl žákem slavného architekta Josefa Schulze, spolutvůrce Národního muzea, Národního divadla i Rudolfina. Navrhl hotel jako nárožní budovu s proskleným přízemím s restaurací a kavárnou. Do horních pater umístil hotelové pokoje. Dolní část budovy obložil travertinem. Počítal zřejmě i s možností povodní a záplavy náměstí, ke které skutečně v roce 2002 došlo, a přízemí navrhl zvýšené. Dřívější kralupská samospráva hotel Praha zakoupila s úmyslem převést do jeho prostor městský úřad. Ale už při první prohlídce celého interiéru byla zjištěna nemožnost tohoto záměru.

Nová krásná budova radnice již stojí a úvahy o novém kralupském náměstí pokračují. Pohled na budoucí náměstí po demolici hotelu Praha uveřejněný na první stránce lednového Zpravodaje však nevypadá příliš přesvědčivě. Je to opět jenom trochu delší ulice. Kulturní i historická hodnota budovy hotelu Praha by se snad měla znovu uvážit. Je to jediná kralupská stavba postavená ve stylu dekorativního funkcionalismu a stavebních památek Kralupy příliš nemají.

Ing. Josef Stupka

Autor:KZ