Budou Kralupy od 1. června opět průjezdné?

Neděle 31. května je dnem, kdy má být ukončena nejnáročnější část rekonstrukce Mostní ulice, jejíž poslední etapa byla zahájena v pondělí 16. března 2015. V tento den končí uzavírka komunikace a měl by již být zahájen provoz. V rámci prvních dvou etap byl vybudován kruhový objezd na křižovatce pod Hostibejkem, kruhový objezd pod železničním viaduktem a opraven povrch vozovek v ulicích Podřipská, Mostní, Jiráskova a v části ulice S. K. Neumanna. Dva kruhové objezdy jsou již průjezdné, i když ten pod Hostibejkem ještě nemá finální podobu, neboť zhotovitel a zadavatel (tedy Středočeský kraj) řeší se společností Středočeské vodárny přeložku vodovodu v tomto místě.

Cílem třetí etapy rekonstrukce nazývané „průtah městem“ je oprava povrchu vozovky v ulici Mostní od železničního viaduktu až po Masarykův most, vybudování kruhového objezdu na křižovatce zvané Na Františku a v neposlední řadě vybudování zcela nového podchodu pod vozovkou v místě mezi nemocnicí a Masarykovým mostem a současně lávky přes Zákolanský potok. Tuto náročnou a do života v Kralupech zasahující rekonstrukci provádí teplická společnost Vodohospodářské stavby s.r.o. Stavebně i časově nejnáročnější práce na stavebníky teprve čekají, a to zejména vybudování podchodu pod Mostní ulicí, který bude stavěn oproti projektové dokumentaci jako monolitický tubus, tzn. samostatně armovaný, bedněný a vylévaný betonem. V tomto procesu je nutné zachovávat technologické přestávky na vytvrdnutí betonu.

Ke dni uzávěrky tohoto čísla, tj. 20. 4. 2015 však tyto práce nebyly zahájeny. Takže je opravdu nesnadné odhadnout, zda je firma schopna termín splnit. Dále bude v květnu provedena přeložka vodovodu a horkovodu u budovaného kruhového objezdu, instalováno nové veřejné osvětlení, v části od viaduktu po křižovatku položena konstrukční vrstva vozovky včetně osazení nových obrubníků, uličních vpustí a osazeno kovové svodidlo podél komunikace. Co je důležité zmínit, jakmile bude křižovatka proměněna na kruhový objezd, nebude zde pro chodce žádný přechod. Vozovku bude možné podejít novým podchodem u nemocnice nebo přejít po původním přechodu mezi kostelem a Penny marketem, kde bude instalován nový semafor (přechod je nyní nepřístupný z důvodu rekonstrukce vozovky).

Radka Holeštová

Autor:KZ