Kralupský hotel Adriana má konečně nového majitele

KRALUPY n. Vlt. – Kralupští radní si počátkem druhého květnového týdne notně oddechli, protože někdejší Institut a později Hotel Adriana byl v Katastru nemovitostí konečně přepsán na nového majitele. Tímto se stala nově založená firma Adriana Rezidence, která dle na stavbě přítomných bulharských manažerů v celém komplexu prý již brzy hodlá vybudovat tzv. rezidenční bydlení.

V posledních více než dvou letech byla Adriana bohužel velkou černou můrou doslova všech kralupských městských i státních policistů, jakož i hasičů, kteří sem jezdili častěji než na cvičný polygon! Ještě do konce roku 2012 byl objekt Hotelu Adriana střežen najatou ochrankou. Od ledna 2013 byla již Adriana bez fyzické ostrahy a současně s tím započaly mohutné nájezdy velmi pilných zlodějů všeho druhu ze široka daleka. Současně začaly hotel “osídlovat” hordy místních, přespolních a dokonce i zahraničních bezdomovců, což následně vedlo k řadě denních i velmi nepříjemných nočních požárů, které vznikaly od ohníčků, kterými si bezdomovci přitápěli na zahřátí nebo nad kterými opalovali kabely z barevných kovů.

Maximální devastace objektu začala po závažné události na konci května 2013, kdy zde zloděj kabelů utrpěl smrtelný úraz elektrickým proudem a zasahující záchranáři byli tehdy nuceni do objektu proniknout přes doposud alespoň formálně zavřené čelní dveře. Tyto se posléze ani přes výzvy příslušných orgánů státní správy vlastník objektu nenamáhal opravit a pokušení vstoupit do nezabezpečeného objektu zcela nezajištěným hlavním vchodem odolal jen málokdo.

Objekt někdejšího Institutu s původně pětasedmdesáti dvoulůžkovými pokoji a celou řadou přednáškových sálů i studoven a posléze Hotelu Adriana se pak během dalšího roku a půl stal doslova ruinou, a to k velmi malé radosti okolních obyvatel, jakož i příslušných odborů Městského úřadu v Kralupech. Nabídce prodeje Hotelu Adriana prostřednictvím realitních kanceláří přímo od majitele totiž bohužel nepomáhalo ani neustálé snižování ceny o miliony. Ke konci roku 2014 se nakonec nekonala ani dlouho předem avizovaná dražba s nabídkovou cenou pouhých 6.666.666 Kč.

Úřední osoby, které měly snahu problémy kolem někdejšího hotelu co nejdříve vyřešit, bohužel opakovaně narážely na fakt, že tehdejší formální majitel budovy se údajně nacházel dlouhodobě v zahraničí a i v akutních případech byl jednoduše k nesehnání. Vzhledem k na majitele hotelu uvaleným exekucím bylo místním úřadům zcela jasné, že jakékoliv vynaložené prostředky na zabezpečení předmětného privátního objektu nebo jeho fyzickou ostrahu by se do rukou státu vrátily snad jen zázrakem! Pro zajímavost, jen nepřetržitá celodenní fyzická ostraha jednou osobou s platem 60 Kč / hod. by totiž ročně vyšla na více než milion korun!

Nový majitel objektu již stihl velmi zaneřáděné prostory někdejšího hotelu důkladně vyklidit. Jakmile byly odvezeny kontejnery s odpadem, došlo ke strojnímu odbourání čelní visuté části stavby podpírané masivními betonovými sloupy, ve které byl původně stupňovitý přednáškový kinosál. Zejména lidé z kralupského Lobečku věří, že v Rezidenci Adriana budou nově bydlet samí slušní a finančně stabilní obyvatelé.

 

Invalid Displayed Gallery

autor a foto: Martin Tlustý

Autor:admin