Krajští radní posvětili stavbu obchvatu Kralup

Praha – Dobrá zpráva pro obyvatele Kralup nad Vltavou: radní Středočeského kraje na zasedání v pondělí 29. června odsouhlasili výstavbu dlouho očekávaného obchvatu města, který propojí dálnici D8 s rychlostní silnicí (a budoucí dálnicí) R7.

„Dobře si uvědomujeme, jak je současná dopravní situace v Kralupech neúnosná. Spojení mezi oběma významnými dopravními tahy vede přímo přes Kralupy, a protože na jeho trase leží i první most přes Vltavu na sever od Prahy a severnímu okraji hlavního města dosud chybí dlouho slibovaný okruh, je to trasa extrémně vytěžovaná tranzitní dopravou. Nová spojnice by měla městu i dalším obcím na trase a především jejich obyvatelům velmi výrazně ulehčit,“ uvedl hejtman kraje Miloš Petera.

Přes Kralupy dnes projíždí až 20.000 vozidel denně včetně kamionové přepravy, což představuje významné riziko pro chodce, cyklisty i místní motoristy, ale také nadměrnou zátěž stávající silnice II. třídy č. 101, protínající město i navazující silnice II. třídy č. 240. Obyvatele obtěžuje nadměrný hluk, exhalace, vibrace a prašnost.

Stavba nové komunikace o celkové délce zhruba 18 km bude rozdělena do tří etap. V první fázi by měla zbavit dopravní zátěže obce mezi sjezdem z R7 u Tuchoměřic a Kralupy, kde se napojí na obchvat města. Druhou etapu představuje samotný obchvat Kralup, jenž bude veden západně k obci Debrno a vyústí u Kovošrotu napojením na stávající silnici III. třídy č. 00811. Součástí této fáze bude mj. i výstavba dvou nových mostů – přes hluboké údolí Turského potoka a přes Vltavu. Závěrečná etapa pak propojí obchvat v okolí Chvatěrub se silnicí II. třídy č. 608 před obcí Úžice, kde dojde k připojení na dálnici D8.

 Cena nové propojovací silnice v úseku R7–D8 byla odhadnuta na více než 4,5 miliardy korun a s financováním by měla kraji výrazně pomoci dotace z Ministerstva dopravy prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, o kterou hodlá kraj zažádat.

Se stavbou obchvatu Kralup souvisí i napojení na rychlostní silnici R7. Rada Středočeského kraje se v této souvislosti zabývala rozsudkem Krajského soudu v Praze, který zrušil záměr veřejně prospěšné stavby „Koridor silnice II/101 a II/240“ mezi obcemi Tuchoměřice a Tursko. Rada souhlasí s podáním kasační stížnosti proti výše uvedenému rozhodnutí krajského soudu. Současně radní pověřili zástupce ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje Aleše Růžičku, aby jednal s žalující stranou o zpětvzetí žaloby. „S představiteli obce Tuchoměřice jsme se nedávno dohodli, že bychom chtěli vést napojení na rychlostní silnici R7 v nynější trase. S tím, že bude zvýšena kapacita jak stávající komunikace, tak i přivaděče k rychlostní silnici. Ministerstvo dopravy nemá proti tomuto záměru námitky. Abychom ale mohli ve stavbě pokračovat, je třeba mít pro danou lokalitu platné Zásady územního rozvoje (ZUR). A rozhodnutím soudu bohužel byly tyto ZUR zrušeny,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

 autor: Tiskové oddělení Středočeského kraje

Autor:admin