Roman Šeberle, olympijský vítěz a světový rekordman v desetiboji: Každý den běhám a dvakrát týdně posiluji

Kralupský hokejový klub připravil pro své mladší žáky velkou sportovní událost nazvanou Grand Prix Romana Šebrleho. Sedmiboj v kategorii mladších žáků, jehož hlavním patronem byl český olympijský vítěz a světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, proběhl na oválném atletickém hřišti za zimním stadionem. Soutěžilo se ve sprintu na 60 m, vrhu koulí, skoku dalekém, hodu krikeťákem a diskem, v hodu oštěpem a nakonec v běhu na 1 km.

Přijel jste do Kralup na akci hokejového klubu, jaký je vlastně Váš vztah k tomuto sportu?

Hokej jsem hrával už jako malý kluk, až do svých dvaceti let, ale ne závodně. Každou zimu jsme s klukama zalednili jeden plácek a hráli.

Jaký sport dělal roman šebrle aktivněji ve věku těchto malých hokejistů?

Hrál jsem fotbal za Rychnov. A také spous-tu jiných sportů. I atletiku jsem zkoušel ja-ko malý, ale jen občas, reprezentoval jsem školu.

Jaká je Vaše nejsilnější disciplína?

Já jsem měl všechno relativně vysoko posta-vený – skok do dálky – 8,11, skok do výšky – 2,15 a oštěp 70 m – to je na oštěpaře dost, ale byl jsem i celkem rychlý.

A nejsilnější disciplína v životě?

V životě? To netuším… asi třeba čestnost.

Jak si nyní udržujete fyzičku?

Když jsem s kariérou skončil, tak jsem asi osm měsíců nic nedělal, ale když jsem se podíval do zrcadla a viděl, jak přetékám, donutilo mě to začít se sebou něco dělat. Od té doby každý den běhám (kromě víkendu) a dvakrát týdně posiluju, udržuju se.

Často jste vidět i na golfovém hřišti. čím Vás dostal golf?

Je to zajímavý sport, který když si zkusíte a celkem vám půjde, chytí vás a začnete ho hrát. Soutěžíte sám se sebou a pořád se můžete zlepšovat. Chodíte na stejné hřiště, ale pokaždé dáte jinou hru. Variabilita úderů je nekonečná, nikdy to nezahrajete stejně.

Nechybí Vám po Vaší profesionální atletické kariéře v golfu více adrenalinu?

Je to něco úplně jiného, ale ten adrenalin tam také trochu je. Když chcete zahrát dobře a jamka je úzká, vpravo je voda a vlevo aut, nebo když patujete krátký pat.

Když tady vidíme budoucí mladé hokejisty – neláká Vás trénovat děti nebo mládež v atletice?

Manželka trénuje děti dvakrát týdně. Pokud bych to chtěl dělat opravdu aktivně, je na to třeba více času a já ho teď, bohužel, moc nemám, televize a uvádění zpráv je časově náročné.

Hana Bozděchová

Autor:KZ