U školek „rozkvetou“ hřiště a zahrady

Město Kralupy nad Vltavou získalo další investiční prostředky z Evropské unie – Operačního programu životní prostředí na rekonstrukci zahrad v mateřských školách. V současné době je ve městě provozováno pro nejmenší obyvatele šest objektů mateřských škol. V několika posledních letech stoupala potřeba na rekonstrukci zastaralých zahrad ve všech objektech, kterou jsme řešili postupnou obměnou herních prvků a zeleně. V letošním roce Statní fond životního prostředí vypsal poslední zrychlenou výzvu na čerpání finančních prostředků z Evropské unie, která byla zaměřena na zlepšení environmentální výchovy v předškolních zařízeních. Na tuto výzvu jsme ihned zareagovali a ve velice krátké době se podařilo připravit žádosti, projektové dokumentace, vzdělávací plány a všechna povolení potřebná k realizaci přestavby čtyř zahrad v mateřských školách:

U Jeslí – projekt Zahrada na dlani; MŠ Gen. Klapálka – projekt Hrou k poznání přírodních krás; MŠ Dr. E. Beneše – projekt Příroda přišla k nám; MŠ J. Holuba – projekt Zahrada plná úsměvů.Celkové náklady na vybudování nových zahrad jsou 14.612.000 Kč, dotace činí 13.133.000 Kč, tj. 90 %.

Město ze svých prostředků bude investovat pouze 1.479.000 korun.

Výsledkem bude celková rekonstrukce zeleně, doplnění nových hracích prvků z přírodních materiálů a  učebních pomůcek určených k rozvoji environmentálního vzdělávání. Mateřské školy v návaznosti na projekt mají i upravený vzdělávací program, do kterého jsou zařazeny výchovné programy se zaměřením na péči o životní prostředí a přírodu, zdravý životní styl a programy, které mají vytvořit elementární základy pro otevřený postoj dítěte k životnímu prostředí. Zároveň dojde i k rekonstrukci chodníků a ostatních zpevněných ploch u budov. Předpokládaný termín zahájení je 1. srpna 2015 (pokud nedojde ve výběrovém řízení k odvolávání), dokončení první etapy, tj. rekonstrukce přístupových cest, je plánováno do 31. srpna tak, aby nebyl omezen provoz školek, rekonstrukce zahrad by měly být dokončeny do 31. října 2015.

Libor Lesák, místostarosta

Autor:KZ