Výročí Turnovsko-kralupské dráhy

Kralupy nad Vltavou – V letošním roce uplyne již 150 let od zahájení provozu na významné železniční spojnici Turnova a Kralup nad Vltavou, Turnovsko–kralupské dráhy. V roce 1865 tato dráha spojovala český průmyslový sever s Buštěhradskou železnicí a Společností státní dráhy. Tím si Liberecko zajistilo snadnější odbyt svých výrobků a lepší přístup k surovinám. O sedm let později byla dostavěna odbočka z Neratovic do Prahy, tehdejšího nádraží Františka Josefa I.

3,5x1,8m_banner-01

Klub přátel železnic Českého ráje připravuje k tomuto významnému výročí ve dnech 5. a 6. 9. 2015 zvláštní jízdy historických vlaků v trase původní železnice, tj. Kralupy – Neratovice – Mladá Boleslav – Turnov, a to oběma směry, a dále v trase později vzniklé spojnice do Prahy, tj. Praha-hl.n. – Praha Vysočany – Neratovice. Vlaky budou vedeny v parní trakci, a také historickými motorovými vozy.

První protokolární vlak vyjede v sobotu ráno z Turnova a bude veden lokomotivou 310.0134 Kafemlejnek, turnovskými fanoušky láskyplně oslovovanou „Babička“. Tato lokomotiva byla vyrobena r. 1913 První českomoravskou v Praze–Libni pro místní dráhu Litovel – Senice na Hané. Lokomotiva je nyní v péči Klubu přátel železnic Českého ráje.

Druhý protokolární vlak vyjede z Kralup také v sobotu ráno a bude veden lokomotivou 354.195 Všudybylka. Byla vyrobena na sklonku roku 1925 lokomotivkou ČMK v Praze. Patří Depu historických vozidel v Lužné u Rakovníka, kde je také dislokována, a je opatrována a provozována členy Klubu přátel historických vozidel.

Kromě těchto dvou protokolárních vlaků, které přivítají hejtmani Libereckého a Středočeského kraje, vyjedou i další vlaky. Celkem pojedou v sobotu i v neděli 5. a 6. 9. dva parní vlaky z Turnova do Kralup, jeden parní vlak z Prahy hl.n. do Neratovic a Kralup a zpět, a dva parní vlaky z Kralup do Turnova. Tyto parní vlaky budou proloženy historickými motorovými vlaky vedenými v celé nebo v části trasy. Zúčastněná hnací vozidla:

310.0134 Kafemlejnek; 354.195 Všudybylka; 434.2186 Čtyřkolák dvojka; 464.102 Bulík; 213.902 Béeska; M131.1081 Hurvínek; M240.0056 Singrovka.

V Depu Turnov bude po oba dva dny doprovodný program v podobě výstavy historických železničních i silničních vozidel, jízdy úzkorozchodné železnice a další. V Turnově, Neratovicích a Kralupech bude v prostoru železniční stanice výstava o historii této významné dráhy. Ve stanicích Turnov, Loukov, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Kropáčova Vrutice, Neratovice a Kralupy nad Vltavou bude i doprovodný kulturní program. Bližší informace na internetových stránkách dotyčných obcí, na www.3100134.cz a v místních zpravodajích.

 autor: Alexander Stamenov, Klub přátel železnic Českého ráje

V přiloženém souboru najdete podrobný jízdní řád jmenovaných vlaků.

Autor:admin