Jaké byly letošní Seifertovy Kralupy?

Kralupy nad Vltavou – Kralupy nejsou krásné město… a nikdy nebyly… dodává sám nositel Nobelovy ceny za literaturu – básník Jaroslav Seifert. A jaký by 20. ročník Festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy? Jiné slovo než BÁJEČNÝ se sem nehodí.
Abyste, milí čtenáři, rozuměli: první den jubilejního festivalu Seifertovy Kralupy (18. 9. 2015) byl (až na poslední pořad) věnovaný hlavně dětem = rodičům s dětmi, předškolákům, ale také školákům a mládeži.

První pořad s názvem „Všecky krásy slova“ připravený YMCOU Kralupy nad Vltavou pod vedením pana Jana Vrzáčka nadchl snad všechny přítomné… Totiž krásné prostředí zahrady za kulturákem v Lobečku zažívalo od 15 hodin zajímavé tvoření, hrátky i podporu charitativní akce na pomoc dětem v Kongu.

Slavnostní zahájení 20. ročníku festivalu bylo na pořadu v 16 hodin ve velkém sále kulturního domu. Tohoto čestného úkolu se bravurně zhostil známý herec Jan Přeučil s manželkou Evou Hruškovou.

Při přehlídce dětských recitátorů  (těch nejlepších z červnového kola recitační soutěže) zazněly krásné verše hlavně básníka J. Seiferta, ale mladí si vybírali ke svému přednesu i jiné známé básníky a spisovatele.

Myslím si, že pro každého oceněného bylo velkým zážitkem přivítání s hercem J. Přeučilem, a přednes před obecenstvem „na prknech, která znamenají svět“.

Další pořad opět věnovaný dětem  (od tří let až po školáky) byla pohádka v podání trojice mladých sympatických hereček divadla MALÉhRY (Daniely Zbytovské, Barbory Seidlové a Nikoly Zbytovské). Polštářová úprava hlediště v malém sále KaSSu byla jako stvořená právě pro toto malé i mladé publikum. Nakonec si všichni zazpívali vodnickou písničku a zájemci si odnášeli knihu s autorskými pohádkami mladých dam.

Posledním tečkou prvního dne festivalu byl pořad ve stylu “storytellingu” vhodný pro studenty závěrečných ročníků ZŠ, hlavně pro středoškoláky a v Kralupech věnovaný také dospělému publiku Seifertova festivalu. Je s podivem, jak málo žije v Kralupech obdivovatelů krásného slova – tedy poezie. Srovnáme-li návštěvnost všech pořadů pro děti a mládež, o níž píši výše, je až zahanbující malá účast dospělých. A to mají jít plnoletí 18 tisícového města příkladem?

Ten, kdo přišel na program s názvem VŠICHNI TAIGEHO MUŽI mi jistě dá za pravdu, že se jednalo o velice profesionálně zmapované příběhy tří umělců, literáta, malíře / malířky a teoretika umění. Mladí herci se s námi vrátili do dob poetismu a bravurně a nápaditě nás provedli nejen dobou 20. let 20. století.

Druhý den festivalu Seifertovy Kralupy (19. 9. 2015) začínal u hrobu básníkovy rodiny na kralupském hřbitově a dále pokračoval v kralupském muzeu, kde byli oceněni ti nejlepší amatérští básníci z celé České republiky. Milým a zároveň čestným hostem byla dcera básníka paní Jana Seifertová-Plichtová v doprovodu rodinných přátel.

Je důležité již nyní vyhlásit 21. ročník festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy  2016 a 10. jubilejní ročník dětské recitace 2016 – ať tedy žije poezie, přednes a umění slova právě v našem městě…

autor: Iveta Bendíková

 

foto: Jan Bartoš http://www.kralupynadvltavou.info/fotogalerie/akce-v-kralupech/seifertovy-kralupy/

Autor:admin