Komorní orchestr Dvořákova kraje vystoupil v Nelahozevsi

Kralupy nad Vltavou – Dne 22. září 2015 se v Nelahozevsi konal další z krásných koncertů pořádaných Kruhem přátel hudby Kralupy nad Vltavou v rámci 43. ročníku Hudebních slavností Antonína Dvořáka v jeho rodném kraji, který je věnován dozvukům Roku české hudby 2014.

P1020369

Pod taktovkou pana dirigenta profesora Václava Mazáčka vystoupil i v tomto roce v Rytířském sále zámku Nelahozeves Komorní orchestr Dvořákova kraje. Pětadvacetičlenný orchestr je složen jak z mladých členů, tak z členů, kteří v orchestru působí od doby vzniku. Díky vedení prof. Mazáčka má orchestr velice široký repertoár. Hraje klasická díla českých i světových hudebních skladatelů.

Koncert byl zahájen suitou Henryho Purcella Král Abdelazar a dále následoval Koncert B – dur pro trubku a smyčce od Antonia Vivaldiho. S hrou na trubku vystoupil sólista Miroslav Kejmar. Skladby byly vznešené. Ve druhé části koncertu zaznělo romantické dílo žijícího autora Luboše Sluky Serenati del castello (Serenata I a II pro akordeon, keybord a smyčcový orchestr). Účinkovali sólisté: profesor Ladislav Horák s hrou na akordeon a Jaroslava Mazáčková s hrou na keybord. Koncert uzavřela skladba Edvarda Griega Za časů Holbergových – suita ve starém stylu pro smyčcový orchestr složená z pěti vět. Dílo bylo velmi romantické a plné harmonie.

Orchestr se s posluchači rozloučil přídavkem, kterým byla známá skladba Antonína Dvořáka Humoreska upravená pro smyčcový orchestr.

Mazáčkův Komorní orchestr Dvořákova kraje je zárukou kvalitně provedeného hudebního ztvárnění děl českých i světových autorů a jeho líbivý repertoár je oblíben v nejširším publiku. Rytířský sál byl posluchači zaplněn do posledního místa.

P1020368

 autor a foto: Kruh přátel hudby

Autor:admin