Noc vědců v kralupském Technoparku potěšila malé i velké

Kralupy nad Vltavou – Letos nově otevřený kralupský Technopark pražské VŠCHT poprvé přivítal návštěvníky celoevropské večerně páteční Noci vědců, na kterou dorazily téměř dvě stovky malých i velkých návštěvníků se zájmem o polytechnické obory.

Hned u vstupních dveří se jednotlivých návštěvníků ujaly sympatické kralupské gymnazistky v úloze recepčních, jež převážně mladé zájemce směrovaly do sálku vlevo, kde se jich ujali studenti nebo i vědečtí pracovníci VŠCHT. Tito si vždy v průběhu kratičkého rozhovoru s přihlédnutím k věku návštěvníka lehce oťukli jeho stávající znalosti z fyziky, chemie, techniky i dalších příbuzných oborů a v případě zájmu si poznamenali kontakt, aby na další veřejné akce v Technoparku mohli zájemce na budoucí událost předem včas upozornit.

Vpravo od recepce rozložili svůj stan borci z Ústavu anorganické technologie VŠCHT, kteří zde ve zjednodušené formě představovali koncept vodíkových technologií. Mladí inženýři Jaromír Hnát a Filip Karas jako experti s již šestiletou praxí zde v reálu předváděli jednu z vodíkových technologií, a to elektrolýzu vody, když zde za pomoci dvaceti wattového palivového článku generovali elektřinu pro pohon modelu železniční lokomotivy, která jim zde neúnavně kroužila po kolejničkách spojených do kruhu.

Kdo chtěl, mohl si vyjet výtahem do pátého patra až pod střechu Technoparku, kde se konaly například přednášky o fotokatalytickém jevu, jehož pomocí lze čistit jak vzduch, tak rovněž například různé stavební povrchy. Zde se rovněž uskutečnila přednáška profesora Pavla Matějky o moderních metodách optické analýzy, jejíž pochopení však již vyžadovalo znalosti minimálně na úrovni závěrečného studia fyziky a chemie na střední škole.

Ve čtvrtém poschodí se v kinosálu promítala dlouhá řada vědecko-technických filmů. Jedním z nejzajímavějších byl dokument o životě akademika Otto Wichterleho, mj. rovněž někdejšího profesora pražské VŠCHT, který je po celém světě znám především jako československý vynálezce očních kontaktních čoček.

V poschodí třetím si mohly především děti odlít své zkušební silikátové vzorky. Ty starší z návštěvníků zde zajímaly hlavně destruktivní i tepelné testy moderních stavebních materiálů.

Druhé poschodí tentokrát propůjčené Hodinám moderní chemie VŠCHT bylo doslova a do písmene rájem malých chemiků a chemiček! Největší zájem byl pochopitelně o výrobu zmrzliny, kterou však tým studentů VŠCHT takticky zařadil až úplně nakonec. Před tím se ale ještě vyráběla třeba umělá mlha a inhalovalo hélium za účelem změny hlasu. Nadšená, leč nezbedná školní dítka, byla povětšinou z pozadí pro jistotu sledována svými rodiči, kteří s nimi však již za několik málo let budou řešit jejich další studium. Některým z nich možná Hodina moderní chemie nenápadně naznačila, kam se v budoucnu vydat?

 autor a foto: Martin Tlustý

 Fotogalerie:

http://mat-kpy.rajce.idnes.cz/Kralupy_Noc_vedcu_Technopark_25.09.2015/

 

Reportáž Kralupského TV zpravodajství:

https://www.youtube.com/watch?v=UJLmlRy7Il8&feature=youtu.b

 

 

Autor:admin