Putování za historií Prahy

Kralupy nad Vltavou – Žáci 3. B a 3. C ze ZŠ Gen. Klapálka v Kralupech nad Vltavou se v říjnu vydali probádat Pražský hrad. Navázali tak na jarní putování za historií Prahy.

Na jaře procházka vedla od Lorety přes Hradčany a pokračovala Nerudovou ulicí, ve které děti hledaly domovní znamení. Doputovali jsme také k Pražskému Jezulátku. Děti obdivovaly zázračné miminko i sbírku jeho šatiček ze všech koutů světa. Prošli jsme se přes Karlův most, pokračovali za tajemstvím Klementina a došli jsme až na Staroměstské náměstí. Tady na nás čekalo překvapení, dostali jsme se do podzemí pod Staroměstskou radnicí, které vlastně ve středověku vůbec nebylo podzemím, ale přízemím. Také jsme si prohlédli Staroměstskou radnici a uvnitř budovy jsme pozorovali dřevěné figurky apoštolů, kteří se ukazují v okénkách orloje. My je viděli v pohybu, tentokrát ale z druhé strany.

Nyní s příchodem podzimu jsme s naším bádáním v hlavním městě pokračovali, a to právě na Pražském hradě.

Prohlídku jsme započali u Hradní stráže, děti se vojáky pokoušely rozesmát, ale nepodařilo se jim to. Poté jsme si prohlédli celý hradní komplex. Navštívili jsme katedrálu sv. Víta, prohlédli si gotická okna, která dětem připomínala semknuté ruce. Děti velmi zaujala kaple sv. Václava, neboť odtud vedou tajemné dveře ke korunovačním klenotům, které jsou zamčeny za sedmi zámky. V tuto chvíli už vědí, na koho se mají obrátit, aby je odemkl. Dokonce jsme se dostali až do podzemí k hrobkám Karla IV., jeho manželek a dalších panovníků.

Při našem putování jsme navštívili i Vladislavský sál, kde si děti představovaly rytířské turnaje na koních, veliké hostiny a plesy. Prohlédli jsme si repliku korunovačních klenotů. Navštívili věž Mihulku, ve které je umístěna výstava o historii Hradní stráže, která se líbila zejména chlapcům.

Prošli jsme si a něco málo nakoupili ve Zlaté uličce, zjistili jsme, že vůbec není ze zlata. Málem jsme za to pečlivé zkoumání skončili v mučírně ve věži Daliborka. Naštěstí jsme byli všichni propuštěni a do Kralup si odvezli plno nezapomenutelných dojmů.

autor: Mgr. P. Síkelová, Mgr. A. Trnobranská

Autor:admin