Zámek Ostrov-Veltrusy je pro návštěvníky otevřen i v zimních měsících

Veltrusy – Letos v červnu byl v severozápadním křídle zámku Ostrov-Veltrusy zpřístupněn okruh, do kterého se krom běžných návštěvníků mohou podívat především studenti, k jejichž vzdělávání je celá expozice určena. A právě proto, aby kopíroval klasický školní rok, zůstává tento středočeský objekt otevřen i mimo letní sezónu.

Aristokracie: začátek konce, jak zní název vzdělávacího okruhu, nabízí pohled do života a osudů posledních majitelů veltruského panství. Jimi byli Karel a Livie Chotkovi, kteří na přelomu 19. a 20. století žili v místnostech s výhledem na nádvoří, které se v současnosti opět naplnili původním nábytkem a návštěvníci tak mají jedinečnou možnost projít se jejich soukromým bytem.

Expozice je do konce roku 2015 otevřena pro veřejnost o víkendech a státních svátcích od 11:00 do 15:00. Prohlídky ve všedních dnech se musejí předem objednat.

Celé severozápadní křídlo, kde se vybavené interiéry nacházejí, však funguje hlavně jako klíčový objekt pro působení edukačního centra Schola naturalis, které bylo otevřeno na začátku letošního léta. V současnosti jsou spuštěny tři vzdělávací programy, jež probíhají v nově vzniklých dílnách v přízemí objektu. Zájemci z řad škol nebo školek se mohou objednávat na kterýkoli den v týdnu k účasti na výtvarné dílně Okrasný statek, na program Zahrady a parky nebo na hudební dílnu Skřítkové a víly.

Okruh Aristokracie: začátek konce se do edukace také postupně zapojuje. V nejbližší době začne poskytovat možnost účasti na výukových aktivitách v tématech věnovaných šlechtickému prostředí v autentických prostorách na základě konkrétních příkladů ze života rodiny Chotků.

Státní zámek Veltrusy se nachází asi 25 kilometrů severně od Prahy nedaleko města Kralupy nad Vltavou. Jeho historie sahá do roku 1704, kdy se Václav Antonín Chotek rozhodl v těchto místech postavit lovecký zámeček, který se postupem času rozrostl do dnešní podoby. K této vrcholně barokní budově od architekta Giovanni Batttisty Alliprandiho přiléhá čestný dvůr uzavřený alegorickými sochami čtyř ročních dob a dvanácti měsíců z dílny Matyáše Bernarda Brauna.
V těsné blízkosti zámku protéká řeka Vltava. Ta měla během let významný podíl na utváření zámeckého areálu, který má velikost 300 hektarů. Po několika povodních se zámek a velká část místního parku ocitají na říčním ostrově, kde se nacházejí i v současnosti.

Areál prošel nejvýznamnější změnou za působení třetího majitele panství, Jana Rudolfa Chotka. Ten vyměnil barokní zahrady za přírodně krajinářský park typu Okrasný statek. Romantická zákoutí s pavilony jsou tak střídána pohledy na užitková pole, sady nebo pastviny. Od roku 1802 se ve zdejší oboře chová také daněk skvrnitý.

autor: Romana Indrová Semelková, DiS.

http://www.zamek-veltrusy.cz/fotogalerie/

Autor:admin