Jak vypadá projekt „Ze šuplíku do Šuplíku“ po čtyřech měsících?

Kralupy nad Vltavou – Dne 12. června 2015 Farní charita slavnostně otevřela první sociální podnik v našem městě – „Šuplík“. Podnik v sobě zahrnuje obchod -secondhand v Sokolské ulici, ve kterém se prodává oblečení, boty a hračky, dále šicí dílnu a žehlírnu.

Cílem podniku je zaměstnávat a sociálně začleňovat osoby, které jsou dlouhodobě evidovány na úřadu práce a z rozličných důvodů je pro ně obtížné najít si zaměstnání. Farní charita pro tyto lidi vytvořila šest nových pracovních míst (tři v prodejně a zbylé tři v šicí dílně). Všechna jsou v současnosti obsazena.

Provoz sociálního podniku není dotován z žádných grantů, celý projekt tak stojí a padá na zájmu veřejnosti, tedy na lidech, kteří se rozhodnou „Šuplík“ podpořit, a to nejen nákupem, ale také formou dárcovství. Odtud naše motto „Ze šuplíku do Šuplíku“ – prodáváme to, co dostaneme darem.

Klíčovou otázkou při otevírání podniku tedy bylo, do jaké míry bude mít veřejnost o nabízené služby zájem. Je přirozené, že jsme měli obavy, zda bude zájem dostatečný natolik, aby byl provoz „Šuplíku“ dlouhodobě udržitelný.

Nyní, s odstupem několika měsíců, můžeme říci, že se naše obavy nenaplnily. Máte o služby zájem. Nosíte nám své šatstvo, nakupujete v second-handu a zadáváte zakázky šicí dílně. Díky této podpoře můžeme sociální podnik i nadále provozovat a přispívat tak ke zlepšení sociální situace lidí v našem městě.

V brzké době bychom rádi „Šuplík“ rozšířili o novou prodejnu a vytvořili další pracovní místa. Pro tento účel hledáme nové prostory, konkrétně v lokalitách Kralupy nad Vltavou-Lobeček nebo Velvary. Pokud víte o vhodném místě, budeme rádi, když nás kontaktujete.

Na závěr bychom touto cestou chtěli všem, kteří nám v uplynulé době prokázali svou podporu a využili služeb „Šuplíku“, srdečně poděkovat. Jen díky Vám může projekt i nadále pokračovat.

 autor: Dominika Černá, Farní charita Kralupy nad Vltavou

 

Autor:admin