Jako šafránu…

Z dnešního pohledu se zdá, že velmi ubývá mužů nejen v českém školství, ale také u nás v kralupském Sokole. Bylo tomu tak vždycky? Podívejme se společně do historie.

Od r. 1884, kdy byl v Kralupech Sokol slavnostně založen, čítal 62 zakládajících členů výhradně mužů, nejen v různých činovnických funkcích. Vzpomeňme například: starosta MUDr. A. Čtrnáctý, vlastenecký učitel z Holubic Fr. Jos. Pelc, autor písně Lví silou, náčelník K. Štulík, který pokračoval v sokolské práci v americkém Chicagu jako cvičitel, starostové Mikulejský a MUDr. V. Kubr, JUDr. V. Pavlousek byl zároveň i starostou města (1915).

Významné období 1. i 2. republiky v československém Sokole opět představují hlavně muži. 140 mužů z kralupské jednoty se zúčastnilo v roce 1938 památného X. všesokolského sletu v Praze. Významné období 1. i 2. republiky v československém Sokole opět představují hlavně muži. 140 mužů z kralupské jednoty se zúčastnilo v roce 1938 památného X. všesokolského sletu v Praze. Jména Jelačič, Rychtařík, Novotný, Mrkvička, Valoušek, Kejmar a další nebudou nikdy zapomenuta. Tito bratři se totiž zasloužili ještě před násilným rozpuštěním Sokola v roce 1941 o záchranu a uschování sokolských památek – kronik s obrazovými alby, vzácných sokolských knih i praporů.

Česká obec sokolská (ČOS) si každoročně 8. října připomíná Památný den sokolstva, kdy byl Sokol r. 1941 v tehdejším Protektorátě fašistickým Německem zakázán, jeho hlavní činovníci pozatýkáni a často posíláni do koncentračních táborů, z nichž pro mnohé již nebylo návratu. Památný den sokolstva není věnován pouze obětem boje za znovunabytí svobody, ale všem sokolům, kteří své životy položili za svobodu a demokracii. Kralupský Sokol si připomíná jména těchto sokolských bratrů na pamětní desce v sokolském areálu. Čest jejich památce. V celém Československu byl po r. 1948 Sokol tehdejším politickým režimem zakázán a svobodně se mohl přihlásit k obnovené činnosti až po listopadu 1989. Od r. 1990 dobrovolně pracovali v TJ
Sokol Kralupy tito muži: starosta Zbyněk Czechman, místostarosta Jiří Hrdina, jednatel Vladimír Křtěn, pokladník a matrikář Vojen Očenášek, archivář Jaroslav Křivánek, člen komise správy hmotného majetku br. Hubička, archiv jednoty Vladislav Vávra. Funkci kronikáře převzal gymnaziální profesor Ladislav Šťastný, který zpracoval všechny dostupné materiály a vedl kroniku nepřetržitě od událostí r. 1939 až do své smrti r. 1995.

Roku 2000 se vedení ujímají ženy v čele se starostkou Miluší Pokornou a náčelnicí Ivanou Hurdíkovou. Nově přicházejí jako členové výboru br. Bronislav Prosecký a Milan Kočí – tvůrce prvního webu našeho Sokola, r. 2004 Jiří Sommer – cvičitel jógy, od r. 2005 br. Roman Marsa, místostarosta do r. 2013. Br. Vojen Očenášek ml., Roman Kosík – členové výboru a cvičitelé, 2010 – nově přichází Jiří Kohl, člen komise a cvičitel. Letitého správce Jiřího Gruze nahradil Josef Vojtěchovský. V současné době je počet mužů v TJ Sokol Kralupy opravdu nízký. V činovnických profesích jsou muži zastoupeni Jiřím Kohlem – ředsedou grantové a dotační komise a zároveň vedoucím oddílu orientačního běhu. Připomeňme nezastupitelnou roli správce areálu Josefa Vojtěchovského, o úklid tělocvičen se stará pan Hojsák, mezi cvičiteli najdeme jména v oddílech gymnastiky – Jan Pospíšil; atletiky – Jiří Kořínek, Aleš Kršík, který vede také kruhový trénink; v míčových hrách – Roman Marsa.

Přesto je v současné době bratrů sokolů v TJ Sokol „jako šafránu“… Kam jste se ztratili, sportující muži? Přejeme si, aby společná práce činovnická i cvičitelská, i pravidelné cvičební a tréninkové hodiny byly v kralupském Sokole zase v rukou většího počtu současných obětavých mužů. Vyslyšíte nás?

Iveta Bendíková, vzdělavatelka jednoty

Autor:KZ