Vyučování v ZŠ Gen. Klapálka nejen ve školních lavicích

Kralupy nad Vltavou / V úterý 24. listopadu proběhlo vyučování ve třetích, čtvrtých, sedmých, osmých a devátých třídách netradiční formou. Na programu byly tyto akce:

Příběhy bezpráví

Různé výzkumy, výsledky testování i praktická zkušenost říká, že mladí lidé nemají dobrý přehled o moderní historii. I když se jedná o události poměrně nedávné, je to už minulé století. Výuce tématu moderní dějiny věnujeme tradičně velkou pozornost. Využíváme možnosti spolupráce s různými organizacemi, které se problematice věnují. Protože žáci jsou zvyklí pracovat především s učebnicemi, knihami a podobnými zdroji informací, je pro ně zpestřením pracovat s dokumentárním filmem a besedovat s pamětníky událostí. V rámci cyklu „Příběhy bezpráví“ z projektu organizace Člověk v tísni sledovali žáci 9. tříd projekci filmů a besedovali o událostech z 21. 8. 1968 a o počátcích procesu normalizace. I když současnou společnost tíží jiné – aktuální problémy, je možné hledat poučení i v nedávné minulosti.

autor: D. Knöpfelmacherová

 

Den napříč školou – STOP ŠIKANĚ

Dne 24. 11. již tradičně proběhl Den napříč školou. Tentokrát nesl název STOP ŠIKANĚ. Ve škole pracovalo celkem 15 skupin z 3., 4., 7. a 8. ročníků. První hodina byla seznamovací, kde se děti navzájem představily, ale poznaly se i při jednoduchých hrách. Druhá hodina se zaměřila na všímavost, postřeh a rychlou reakci. Děti měly zjistit odpovědi na 35 otázek. Vše mohly najít na nástěnkách, fotogaleriích… Současně plnily další úkoly ve třídě. Druhá část projektu byla věnována již jmenované problematice – ŠIKANA. Všichni zúčastnění se zhostili připravených úkolů na výbornou. Otázka je, zda si děti všechny získané informace propojí nejen se školním životem.

Přijďte se podívat na jejich pěkné vzkazy – obrazy z rukou a charty proti šikaně.

autor: Mgr. Jitka Hokešová

Autor:admin