Tatínku, jak se jmenuje tahle hora?

I takové otázky si kladou turisté, kteří projíždějí naším regionem, konkrétně kolem skládky, která vyrostla mezi městyVeltrusy a Kralupy u parku Strachov.

J edná se o skládku stavební suti, která je sem navážena již od roku 2008 a hora „nenápadně“ narostla do rozměru, kdy je zde uloženo na 1 milion m3 suti a vedle velké haldy přibyla ještě jedna menší. O celé kauze jsme již informovali nejen v tištěné verzi Zpravodaje, ale i jeho online podobě, zajímají se o ni i další média včetně České televize. Starosta Veltrus pan Filip Volák k této situaci dodává: „Na našem území vyrostl cca 50m vysoký kopec nedaleko říční nivy a záplavového území, který znamená nenávratnou negativní změnu krajinného rázu, zhoršený vliv na okolí – v těsném sousedství je zahrádkářská kolonie, zvýšenou prašnost v obci i okolí, znečišťování komunikací a zvýšenou rizikovost dopravních nehod. Mimo jiného jsou na skládku ukládány nepovolené odpady (např. plasty, pneumatiky), inertní materiál má nepovolenou velikost, která má být jen do 20cm, ale skutečnost je jiná, což potvrdila i Česká inspekce ŽP. A dále stavebník nedodržuje to, co přislíbil (smluvně i ústně), především zajištění čištění aut při výjezdu ze skládky, předložení rozpočtu na rekultivaci a jiné.

Město Veltrusy na základě doplnění pozemku pro „druhou haldu“ (tzv. oprava zřejmých nesprávností), které provedl Stavební úřad ve Veltrusech v květnu 2015 a Krajský úřad jej následně potvrdil (srpen 2015), tak toto rozhodnutí rozporoval podáním správní žaloby u Krajského soudu v Praze. Soud 4. 11. 2015 přiznal žalobě odkladný účinek, což znamená, že navážky na skládku musí ustat do výsledku soudního procesu. Stavební úřad Veltrusy vydal následně 6. 11. 2015 Rozhodnutí, ve kterém nařídil zastavit s okamžitou platností všechny stavební práce v rámci terénních úprav v lokalitě bývalé pískovny „Strachov“ na pozemku, který se týká druhé haldy. Na tu se však intenzivně naváželo do 13. 11. 2015.“ Navážky prozatím ustaly, provoz nákladních aut však nezmizí úplně. V současné době dochází k navážení zeminy a modelaci vyšší haldy, která by měla být příští rok ozeleněna. Odstranění této skládky však může být jen zbožným přáním místních obyvatel i samospráv dotčených obcí.

Radka Holeštová

Autor:KZ