Významní občané převzali cenu starosty města

Oceňování občanů se již tradičně koná u příležitosti výročí povýšení městyse Kralupy na město Kralupy nad Vltavou. Městem se Kralupy nad Vltavou staly 22. 11. 1902. Čtvrteční podvečer – 19. listopad 2015 – se jistě zapíše do paměti občanům našeho města, které za jejich dosavadní činnost a zásluhy ocenil starosta Kralup nad Vltavou pan Petr Holeček.

Divadelní spolek Scéna Kralupy nad Vltavou

Amatérské divadlo má v Kralupech bohatou tradici a současný divadelní soubor je přímým následovníkem dřívějších spolků. V uchované jednatelské knize z roku 1930 se lze dočíst, že Scénu založili členové Dramatického odboru Sokola. Od roku 1976 má Scéna vlastní divadelní klub, který si v rámci akce „Z“ postavili divadelníci za budovou kulturního domu. Z původní zkušebny a kulisárny postupně prostor přestavěli na malý divadelní sál s kapacitou 60 diváků. Stávající generace začala do souboru přibývat v 90. letech. Aktivních členů ve věku od 20 do 80 let má Scéna víc jak pětadvacet. Mezi nejznámější současné aktivity patří již 15 let letní divadelní festival Za Vodou a podzimní divadelní přehlídka Tyjátjátra. A co o své aktivitě řekli sami divadelníci? „Občas si klademe otázku jak je možné, že nám to společně i napříč generacemi stále funguje a odpověď je vpravdě jednoduchá. Ve „staré divadelní gardě“ byli výborní divadelníci a skvělí lidé. Jsme moc rádi, že jsme měli to štěstí některé potkat v plné síle a odkoukat, jak se divadlo dělá. A především je i nás to prostě bavilo a baví. Tak proto. Děkujeme za přízeň.“

Antonín Šimek

Narodil se a žil v Praze, kde vystudoval stavební průmyslovou školu. Do Kralup ho přivedla až jeho žena Jaroslava, se kterou zde vychoval dva syny. Tento dědeček pěti vnoučat a dvojnásobný pradědeček je stále plný sil. Jeho velkou zálibou je fotbal, který ho provází celým životem. S fotbalem začal už v osmi letech ve Spartě v Krči. V 16 letech nastoupil do divize „A“ mužstva a na vojně hrál za Duklu. V letech 1961 – 1963 hrál fotbal za Slavii. Poté, co se v roce 1964 s manželkou přestěhoval do Kralup, začal pan Šimek fotbal trénovat. Pod jeho padesátiletým vedením prošli žáci, dorostenci i dospělí. Pan Šimek je uznávaným trenérem a jeho zálibu ve fotbale zdědil i jeho vnuk. Zaměstnán byl v Městském podniku služeb a později v okresním bytovém podniku jako šéf tepelného hospodářství.

Ladislav Hruška

Vyrůstal ve Všestudech a do Kralup přišel před osmi lety za láskou, jeho následnou manželkou Simonou a matkou jejich dvou holčiček, sedmileté Nikolky a osmiměsíční Markétky. Vystudoval SOU v Neratovicích se zaměřením na obor klempíř, což je práce, kterou se dosud i živí. Vedle hlavního zaměstnání pracuje ještě jako barman v kralupském baru Barakuda. V červnu tohoto roku zachránil život tonoucímu se čtrnáctiletému chlapci, který v řece Vltavě podcenil své plavecké schopnosti. V ten den byl Láďa na břehu pod mostem a pomáhal stavět stánky s občerstvením pro připravované slavnosti města, když nedaleko uviděl dav lidí hledící do řeky. V ten moment spatřil tonoucího. Neváhal ani vteřinu a i přesto, že věděl, že je od něj nejdále ze všech a jeho záchrana nebude snadná, rozeběhl se a plaval. Proud řeky mladíka unášel dál a dál. „Myslel jsem na svou rodinu a právě narozenou dceru.“ Věděl, že se nesmí tonoucím nechat strhnout a oba bezpečně dostat zpět na břeh. Chlapce zachytil v jeho posledních silách, kdy se už ztrácel pod hladinou. V ten moment na pomoc připlula i posila na záchranném člunu, kterou si ještě před skokem do Vltavy stačil sám zavolat. Mladík byl ošetřen a záchrannou službou odvezen k hospitalizaci. Takže vše dobře dopadlo. Jediné, co Ladislava mrzí, že i přes svou snahu už neobdržel žádné informace o tom, jak se zachráněnému chlapci daří. U Ládi to nebylo poprvé, kdy někomu pomohl, stále se nestačí pozastavovat nad lidskou lhostejností a neochotou či obamavi poskytnout pomoc. Sám neměl snadné dospívání. V jeho 21 letech musel převzít zodpovědnost za svou rodinu. Proto není divu, když na závěr říká: „Rád bych zabezpečil svou rodinu, abychom si všichni stihli užívat života.“

Ivana Slabá

V Kralupech nad Vltavou žije celý život. Se svým mužem Zdeňkem vychovává dvě dcery. Tato zdravotní sestřička, působící v soukromé zubní ordinaci, nalezla zálibu v loutkovém divadle. V Loutkovém souboru Rolnička, který vznikl v roce 1972, začala působit již ve svých 11 letech. K souboru ji přivedla její maminka s otcem a ona pak přivedla k Rolničce svého muže a mladší dceru Martinu. Nyní v Rolničce, kterou paní Slabá od roku 2010 vede, působí celkem devět členů, kteří se pravidelně každou středu večer scházejí a připravují vystoupení pro děti. Pohádky si vymýšlejí sami. Vedení loutky, audionahrávka, výprava – ze všeho je cítit osobnost každého z nich. S marionetami, s nimiž se divadlo hraje, vystupují nejen v kralupském divadélku, ale jsou často zváni na akce konané nejen v našem městě, ale i v okolí.

Radka Holeštová

Autor:KZ