Kvarteto Apollon a Jitka Hosprová vystoupily v Rytířském sále

Nelahozeves – V úterý 1. prosince 2015 se konal komorní koncert pořádaný Kruhem přátel hudby Kralupy nad Vltavou v rámci 43. ročníku Hudebních slavností Antonína Dvořáka v jeho rodném kraji ve znamení dozvuků Roku české hudby 2014. Byl to také závěrečný koncert sezóny. 

P1020667

V Rytířském sále zámku Nelahozeves vystoupilo Kvarteto Apollon ve složení Pavel Kudelásek – housle, Radek Křižanovský – housle, Pavel Ciprys – viola, Pavel Verner – violoncello. Kvarteto doprovodila na violu Jitka Hosprová. Jednotlivá díla byla účinkujícími předem představena a posluchač byl seznámen se zajímavými skutečnostmi, které se týkaly nejen vlastní skladby, ale též skladatele.

P1020669

V první části koncertu zahrálo Kvarteto Apollon dílo hudebního skladatele Maurice Ravela, známého z již předešlých koncertů, a to Smyčcový kvartet F dur s částmi Allegro moderato, Assez vif, Trés lent, Vif et agité. Skladba byla nenáročná a příjemná na poslech. Následovala lyrická skladba Chryzantémy z díla především operního tvůrce Giacoma Pucciniho. Skladba byla autorem napsána jako žalozpěv k úmrtí velmi blízkého přítele.

Ve druhé části koncertu vystoupilo Kvarteto Apollon jako kvintet doplněný o Jitku Hosprovou, která doprovázela na violu. Zaznělo dílo Antonína Dvořáka Kvintet Es dur pro dvoje housle, dvě violy a violoncello, op. 97 a jeho části Allegro non tanto, Allegro vivo, Larghetto, Allegro giusto. Při hře často dominovala viola Jitky Hosprové. Dílo Antonína Dvořáka hezky uzavřelo koncert a naladilo publikum do příjemné předvánoční atmosféry. Kvarteto Apollon sklidilo za svůj výkon veliký potlesk.

P1020668

V roce 2015 byly jednotlivé koncerty komorní hudby zaměřeny na autora a na způsob jeho tvorby či školy, ze které pochází. Kruh přátel hudby Kralupy nad Vltavou tak všem příznivcům vážné hudby v našem regionu nabídl opět velmi kvalitní poslech.

autor: Alena Kučírková

foto: Kruh přátel hudby

Autor:admin