Předvánoční setkání se seniory v ZŠ Generála Klapálka

Kralupy nad Vltavou – Čtvrtek 10. 12. byl od rána plný příprav. Paní kuchařky navařily plnou várnici čaje, nachystaly skleničky, talířky a lžičky a rozkrájely koláčky, které objednala paní sekretářka. Žáci 5.A se místo svačení přesunuli do školní knihovny. Tamtéž zamířily i některé děti ze třetích a čtvrtých tříd. S sebou si nesly flétny, noty a notové stojany. A proč všechny tyto přípravy? Protože ve stejnou dobu se k naší škole blížil autobus s našimi milými seniory z kralupského Domu s pečovatelskou službou. Stalo se totiž již tradicí, že v prosinci babičky a dědečkové přijíždějí na návštěvu k nám.

IMG_5127

Tentokrát jich přijelo dvanáct. Na úvod jim děti zazpívaly a zahrály několik koled. Poté je pohostily teplým čajem a výbornými koláčky. Po malém občerstvení dostala prostor paní Komínková, která dětem přivezla několik krabic svých výtvorů. Ráda totiž přetváří obyčejné věci na neobyčejné a děti tak velmi zaujala a inspirovala svou tvořivostí. A to vše přesto, že sama má vážné zdravotní potíže a k nám do školy ji musela doprovodit její asistentka.

Nedílnou součástí našich setkání bývá i společné vyrábění. Této tradici jsme zůstali věrni i tentokrát. Děti společně se seniory vytvořili obdobu staročeské vánoční dekorace zvané POLAZ, která má symbolizovat Slunce. Souvisí s dávnými oslavami zimního slunovratu, které našim křesťanským Vánocům předcházely.

Po závěrečném společném zazpívání jsme se již museli rozloučit. Na seniory čekal autobus a na děti další vyučovací hodina. Věřím, že všichni přítomní odcházeli z knihovny s příjemným pocitem v duši. Alespoň z tváří babiček a dědečků to jednoznačně vyzařovalo.

Velké poděkování za úspěšný průběh této akce patří rovněž paní Vendulce Matesové z DPS a žákyni Káje Hodovalové z 8.C.

autor a foto: PhDr. Renáta Němečková

 

Autor:admin