Kralupy si připomenou 30. výročí úmrtí nositele Nobelovy ceny za literaturu

Kralupy nad Vltavou – V neděli 10. ledna 2016 uplyne 30 let od smrti jednoho z nejvýznamnějších českých básníků a zároveň jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu – Jaroslava Seiferta. Vzpomínková akce v našem městě začne v půl čtvrté odpoledne na kralupském hřbitově u básníkova hrobu, dění se poté přesune do městského muzea. V 17 hodin zde začne slavnostní podvečer, návštěvníci si budou moci vychutnat recitaci v podání Františka Kreuzmanna a hru na klavír v podání Borise Krajného.

Život Jaroslava Seiferta je neochvějně spjat s městem, které zejména v dětství často navštěvoval, které miloval, do kterého se rád vracel a které je nyní místem jeho posledního odpočinku. Důvodem jeho častých návštěv a vztahu ke Kralupům byli zejména jeho prarodiče z matčiny strany, kteří zde žili. Právě Seifertův dědeček – Antonín Boruta – v něm již od dětství pěstoval lásku nejen k městu, ale také k okolní přírodě, kultuře i literatuře samotné. Není divu, vždyť pan Boruta byl významným kulturním pracovníkem Kralupska a v Řemeslnicko-čtenářské besedě dokonce založil spolkovou knihovnu, tedy předchůdkyni nynější městské knihovny.

Básníkovo dílo je plné znaků odkazujících na jeho milované město. Z poezie je to zejména sedm básní ze sbírky „Býti básníkem“, kde mimo jiné reflektuje v básni „Úder“ nálet na Kralupy. Stylizuje se zde do role člověka, který nálet prožil na hřbitově, krčíce se u hrobu své milované dívky, která zemřela. Ve skutečnosti nálet na město nezažil, avšak nechal si o něm vyprávět od paní, která ho právě na hřbitově prožila. Ve své jediné prozaické sbírce s názvem „Všecky krásy světa“ zase prostřednictvím setkání s židovskou dívkou Elzičkou reflektuje smutný osud a tragédii kralupských Židů v době války.

O tom, že Jaroslav Seifert není lhostejný ani obyvatelům Kralup, svědčí množství míst, která na něj odkazují. Zejména je to Pamětní síň Jaroslava Seiferta v městském muzeu, Seifertovo náměstí a ulice v městské části Lobeček či básníkova busta na již uvedeném Seifertově náměstí. Rozhodně však nelze opomenout každoroční Festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy. Tato – již tradiční a dlouholetá – akce se koná vždy v září za účasti některé ze slavných osobností či za přítomnosti básníkovy dcery paní Jany Seifertové-Plichtové.

Jménem Města Kralupy nad Vltavou zastoupeného starostou panem Petrem Holečkem a městského muzea bych tímto chtěl pozvat nejen Kralupáky na tuto vzpomínkovou akci, která, jak již bylo zmíněno, začne dne 10. ledna pietním aktem u básníkova hrobu v půl čtvrté odpoledne a poté bude pokračovat od sedmnácti hodin v Pamětní síni Jaroslava Seiferta v městském muzeu.

autor: Jan Bartoš, MěÚ Kralupy nad Vltavou

Autor:admin