Zahraniční studenti pomohli gymnazistům s angličtinou

Kralupy nad Vltavou – Dvořákovo gymnázium se již druhým rokem stalo součástí projektu Edison. Během druhého týdne v prosinci navštívilo naši školu šest zahraničních studentů vysokých škol z různých koutů světa, a to z Filipín, Malajsie, Singapuru, Indie, Brazílie a Mexika.

Pro nás (studenty tříd 2.A, 2.B, 3.B a 6.G) to byla nejen obrovská zkušenost pro zlepšení naší angličtiny, ale vytvořili jsme i nová přátelství, která, doufejme, přetrvají i do budoucna. Velké díky patří pánům profesorům Robinu Janošovi a Michalu Márovi a paní profesorce Marcele Kaňkové, bez nichž by tento týden vůbec neproběhl. Za všechny musím poděkovat i šesti studentům naší školy, kteří na celý týden ubytovali ve svých domovech naše hosty.

V prvních třech dnech nás během dopoledního programu seznamovali lektoři s jejich rodnými vlastmi. Dozvěděli jsme se mnoho informací o jejich kultuře, tradicích, památkách a mnoho dalšího. Celá tato „výuka“ probíhala samozřejmě v anglickém jazyce, čímž se naše slovní zásoba za celý týden velmi obohatila. Ve čtvrtek dopoledne měli příležitost všichni studenti naší školy setkat se s lektory a také se od nich dozvědět spoustu zajímavých věcí. V pátek dopoledne se naše role s lektory prohodily – a to tak, že tentokrát jsme sdělovali zajímavosti o České republice my jim.

V průběhu celého týdne jsme pro lektory museli vymýšlet odpolední a večerní program. Aktivity byly velice různorodé. První den jsme je provedli po Hostibejku a po náročné procházce jsme společně zavítali do místní čajovny. V úterý nás čekal turnaj v bowlingu. Jelikož jsme po hře byli všichni vyhladovělí, na přání lektorů jsme navštívili čínskou restauraci. Zábava jela plným proudem, a jelikož jsme se po večeři ještě nechtěli rozloučit, šli jsme fandit našim spolužákům na večerní florbalový zápas. Ve středu proběhlo ve škole sportovní odpoledne, kde si s námi lektoři mohli zahrát naše oblíbené sporty. Večerní  program si však naopak připravili oni pro nás. Po návštěvě restaurace jsme se přemístili k jedné hostitelce, kde nám byla jedním z lektorů uvařena delikatesní pravá malajská večeře. Čtvrteční odpoledne nám zpříjemnila procházka do Veltruského parku. Večer proběhlo přespání ve škole. Pátek byl nejsmutnějším dnem celého týdne. Dvě lektorky s námi večer prošoupaly střevíčky na maturitním plese, zatímco čtyři ostatní lektoři se ten den odpoledne chystali na výlet do Berlína a nás čekalo to nejtěžší – říct našim novým přátelům sbohem, přičemž se mnozí z nás nevyhnuli slzám.  

Byl to pro nás týden plný zábavy, smíchu, nezapomenutelných chvil a lásky. Našim lektorům děkujeme a přejeme do života jen to nejlepší, hlavně mnoho štěstí a spoustu dalších takových zkušeností. Těšíme se na příští shledání!

autor: Kristýna Kollarovská, studentka 2. A DG

ECZ_051

foto: Josef Smutný, 1. A. DG

Autor:admin