Běžný život v naší škole

Kralupy nad Vltavou – ZŠ Gen. Klapálka: Život ve škole nemusí být jen o sezení v lavicích, zkoušení a psaní písemek. Také soutěžení patří k životu, zvláště v tomto věku, a nemusí to být jen na poli sportovním. Žáci prvního i druhého stupně se zúčastňují v hojném počtu olympiád jednotlivých předmětů, recitační soutěže a jiných školních soutěží.

Ti nejlepší naši školu reprezentují v okresních a následných kolech. Určitě je třeba všechny žáky za jejich aktivitu, mnohdy odvahu, pochválit, protože i školní kola olympiád bývají náročná a vyžadují všeobecný přehled a znalosti, pohotovost a umění spojit získané poznatky ze školy s praktickými příklady.

Na nejlepších místech se letos umístili: Klára Solárová a Karolína Knákalová v olympiádě z českého jazyka, Eliška Pletichová a Marie Hantychová z matematiky, Eliška Kozelková, Jakub Šestořád, Lenka Barešová, Tomáš Pokorný, Klára Solárová a Eliška Pletichová v olympiádě ze zeměpisu, Eliška Pletichová také získala 2. místo v okresním kole olympiády z dějepisu a postupuje do krajského kola, Anička Krausová obsadila 1. místo v okresním kole v olympiádě z německého jazyka, Natálie Srpová se umístila v téže olympiádě na místě druhém a obě postupují do kola krajského. Čihák Petr postoupil do okresního kola v Pythagoriádě. V olympiádě z anglického jazyka byly nejlepší Jaroslava Sodomková a Karolína Fejtová a nakonec v biologické olympiádě nás v okresním kole budou reprezentovat František Nétek, Vojtěch Kozelka, Magdalena Havlíková, Helena Pavlů, Matteo Lucano a Jakub Pazdera.

Ani na poli recitace děti nezahálely, a to ani ti nejmenší. Z druhých a třetích tříd se nejlépe umístila Pavlína Zelená, Justýna Macáková a Nela Slavíková, ze čtvrtých a pátých tříd Barbora Moravcová, Jakub Galuška, Renata Čermáková a Antoine Fraiteur, ze šestých a sedmých tříd Magdalena Havlíková, Anežka Holoubková, Nikolas Dobiáš, z osmých a devátých tříd Klára Bušková a Eliška Pletichová.

Jiný typ soutěžení připravila pro své spolužáky třída 7.B. 37 dětí se odpoledne sešlo na turnaj v piškvorkách. Klání až do úplného finále trvalo téměř dvě hodiny a nakonec se těmi nejlepšími stali Jakub Jelačič, Jakub Hájek, Lukáš Gleich a ze starších Dita Dekastellová, Honza Nezbeda a Linh.

Pěkné práce vznikají i během hodin. Jako příklad zde uvádíme práci Kláry Solárové, která se zamýšlí nad docela obyčejným tématem jídla.

Priority

Říká se: „Nežijeme proto, abychom jedli“, někdo s tímto rčením souhlasí, někdo zase ne.

Myslím si, že každý má jiné názory a jiné priority. Každému chutná něco jiného. Jaký to musel být pro Evropany šok, když se tu najednou objevily brambory a rýže?!

Některé věci považujeme moc za automatické. Například chleba! Lidé s bezlepkovou dietou nemohou jíst, ani kupovat co chtějí. Někdo zahání jídlem třeba strach nebo žal. Pro kuchaře a znalce je jídlo „umění“ a „smysl života“.

Ale co chudí lidé? Chudí lidé, kteří nemají co jíst, jsou na celém světě! Myslím si, že my nemůžeme posoudit, co je hlad. Vždy kolem nás jídlo bylo a vždy asi i bude! Co dělají lidé nebo i malé děti, když nemají co jíst? Uvědomují si, lidé v Africe, že my plýtváme jídlem? Každý by jim chtěl pomoci, ale jednoduché řešení neexistuje.

Říkáme, že jídlo pro nás není tak důležité. Že bychom snědli v nouzi cokoliv. Příkladem zde může být krize na Ukrajině, později i v Rusku. Za jednu zimu zemřelo na nedostatek jídla okolo 1 000 000 lidí.

Máme luxusní a drahé restaurace. Lidé se stávají kuchaři… Opravdu pro nás není jídlo důležité?

 

Je pěkné, když si děti uvědomují tak pro nás samozřejmé věci a nezištně pomáhají druhým. Důkazem toho je například již dlouholetý sponzoring adopce na dálku, kde naši žáci podporují vzdělání indické dívky Pavithry. Ta již ze základního vzdělání postoupila na střední školu.

 

autor: Michaela Gleichová

P2160020

P2160025

P2160026archiv ZŠ Gen. Klapálka

Autor:admin