Přidejte se v neděli k průvodu „Natvrdlých“ z Velvar

Kralupy nad Vltavou / Velvary – V neděli 20. března vyrazí z Velvar zajímavý průvod. K 700. výročí založení Karlova mostu se v muzeu téhož jména koná velká výstava vajec a seminář o nich. A Velvarští se rozhodli, že se vzhledem ke svému kladnému vztahu k vejcím a hlavně známé pověsti o úpravě a kvalitě velvarských vajec dodaných ve 14. století přímo stavebníkům, vypraví se do Prahy s novými vejci. Tentokráte snad se syrovými?!

Průvod vedený starostou – dříve purkmistrem – vyrazí pěšky z Velvar kolem třetí hodiny. Vejce ponesou dobrovolníci na zádech v nůších do Kralup nad Vltavou, kde se k nim po uvítání přidá i starosta kralupský a poté podle řeky Vltavy poputují na Prahu. V noci budou odpočívat. U Karlova mostu jsou pak očekáváni v pondělí 21. 3. v 11 hodin. Předpokládá se, že je přivítá vedení pražského magistrátu, snad i paní primátorka osobně.

Poutníci se poté zúčastní i odborné konference o vejcích a jejich významu.

autor: Petr Holeček

 

Natvrdlý pochod – velvarská vejce na Karlův most
Tedy s vejci do Prahy – poprvé po letech, možná začátek tradice. Protože se nám nechce po silnici, volíme cestu údolím Vltavy, tudy https://mapy.cz/s/uV68 (37 km). Povoz tudy neprojede, bereme nůše.
Pokud by se chtěl někdo připojit, zamávat či přisypat vajec do nůší, tu jsou orientační časy: neděle Velvary 15:00, Kralupy most 18:00, Chvatěruby 19:00, Dolany 20:30, Rež 22:30, Klecany 00.00; pondělí Klecany 06:00, Zámky 07:00, 09:00 ZOO, pak přes Stromovku a v 10:30 Karlův Most z Malé strany.

Bližší informace najdete zde: https://www.facebook.com/starostavelvary/

Povinná výbava – vkusný oblek, bílá košile, motýlek, trhani šátek, čapka či klobouk a nůše s vejci!

Nejste-li chodci, doražte rovnou v pondělí na Karlův most:
V 11 hod průvod s povozem přes most a předání vajec.
Ve 12 pak začátek Vajíčkového kongresu se skvělým programem v neméně krásném Muzeu Karlova mostu, které vzkvétá pod rukama nejúžasnějšímu pražskému převozníku!

obsah406_20_big

 

 

Autor:admin