Klavírní recitál Radoslava Kvapila

Nelahozeves – Ve čtvrtek 17. března 2016 se konal koncert pořádaný Kruhem přátel hudby Kralupy nad Vltavou v rámci 44. ročníku Hudebních slavností Antonína Dvořáka v jeho rodném kraji. Klavírní recitál nesl název Koncert cyklu setkání s hudbou a osobností. Posluchači si tak v podání známého pianisty, komponisty, pedagoga, předsedy Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka, pana Radoslava Kvapila mohli vyslechnout některá z děl Ludwiga van Beethovena, Fréderica Chopina, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.

Klavírní recitál RK

V úvodu koncertu zazněla Sonáta c-moll, op. 13 Ludwiga van Beethovena, též zvaná jako Pathetická. Následovaly čtyři romantické balady Fréderica Chopina, které byly inspirovány básněmi Adama Mickiewicze. První, Balada op. 23, pojednávala o hrdinovi Konrádu Wallenrodovi a vyjadřovala lásku ve třech podobách. Dále byla hrána Balada op. 47, ve které je zachyceno téma, jak vodní víla svádí hrdinu, který většinou nakonec utone v divokých proudech. V Chopinově baladě však hrdina neutone a vše končí happy endem.

Ve druhé části koncertu byla hrána Balada op. 38. Pojednává o dívce, která byla pohlcena jezerem. Je zde zastoupena krásná dívka a mocná příroda. Čtvrtá balada, Balada op. 52, vypráví pohádku o třech bratrech, kteří se vydali do světa a všichni tři se nakonec vrátili s nevěstami. Bylo možné vyslechnout putování ve fantazii autora a citové polohy, které lze vyjádřit pouze hudbou.

Pro rozšíření stylového rozsahu večera a porovnání Sonáty c-moll, op. 13 Ludwiga van Beethovena významnou pro rozvolnění klasické formy prvky nastupujícího romantismu a Balad Fréderica Chopina, představující vrchol tohoto hudebního stylu, byla následně hrána díla českých autorů, a to Siluety, op. 8 Antonína Dvořáka a České tance, Obkročák, Dupák, Polka od Bohuslava Martinů.

Interpret zahrál skladby zcela zpaměti a slovem vysvětlil publiku jejich náplň a pointu. Další Koncert cyklu setkání s hudbou a osobností se velice vydařil.

autor a foto: Kruh přátel hudby Kralupy n. Vlt.

Autor:admin