Téma květnového vydání Zpravodaje: Drogy v Kralupech nad Vltavou

Kralupy nad vltavou – O našem městě se tvrdí, že je drogovým rájem. Zmínili se o tom i sportovci nominovaní v anketě Sportovec Kralup nad Vltavou. A to bylo podmětem ke zjištění, zda tomu tak opravdu je.

Drogy jsou celospolečenským problémem, proto je to také jedna z hlavních priorit Územního odboru policie Mělník, potažmo celého Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

V drogové problematice rozlišujeme podle závažnosti trestné činy a přestupky. V rámci trestné činnosti jsou nejvíce rozšířené oblasti výroby, držení a distribuce drog. To je ovšem velmi jednoduché členění, z hlediska trestního práva je to poněkud složitější. Drogová problematika je upravena v trestním zákoně v hlavě VII, díl 1 – Trestné činy obecně ohrožující. Nejrozšířenější drogou u nás v rámci celé České republiky je hlavně z důvodu finanční dostupnosti marihuana a pervitin.

 

Trestné činy

Za poslední rok nebyla odhalena na území města Kralupy nad Vltavou žádná indoorová pěstírna marihuany. Drogy se ve městě téměř nevyrábějí, pokud ano, jedná se o velmi ojedinělé případy.

 Za rok 2015 byly zjištěny pouze dva případy výroby pervitinu. V prvním případě byli obviněni dva muži, kteří vařili dohromady drogu pro vlastní potřebu v jedné z garáží na okraji města. V druhém případě byl obviněn jeden pachatel, který vařil ve stejné lokalitě, také jen pro svou potřebu.

V roce 2015 policisté řešili šest případů distribuce marihuany a jednou distribuci pervitinu, kdy pachatelé byli obviněni z trestných činů šíření toxikomanie. Po jednom případu to bylo držení pervitinu a marihuany, kdy se pachatelé dopustili trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

 Od začátku roku 2016 řešili kralupští policisté ve spolupráci s kriminalisty oddělení služby kriminální policie a vyšetřování pouze dva případy, a to distribuci pervitinu a případ nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropním látkami a jedy.

Všech trestných činů se dopustili dospělí pachatelé. Žádný z podezřelých či obviněných nebyla osoba mladistvá.

Uživatelé drog využívají polohu města, skvělou dojezdnost a frekvenci vlakových spojů do hlavního města, kde je jednodušší si drogu opatřit.

 

Konkrétní případ z poslední doby

Začátkem dubna 2016 policejní hlídka vykonávala běžnou činnost. Při projíždění ulicí Nerudova uviděla vedle lékárny dva muže, kteří si zde dělili krabičky s léky. Protože oba jim byli známí užíváním a zneužíváním léků, zastavili a zkontrolovali je. Našli u nich téměř 170 kusů tablet, které si opatřili v lékárně na jimi vyhotovené falešné lékařské recepty. Muži jsou podezřelí ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Za mřížemi mohou skončit až na pět let. Za sebou mají již bohatou trestní minulost.

 

Přestupky

Držení pro vlastní potřebu malého množství drogy je podle přestupkového zákona v § 30 kvalifikováno jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Požití alkoholu či jiné omamné psychotropní látky se objevuje v rámci přestupkového jednání také u řidičů motorových a nemotorových vozidel.

Zjištěné statistické údaje spojené s drogovou problematikou na Obvodním oddělení Kralupy nad Vltavou, do jejichž kompetence spadá nejen oblast města, ale také obce Hleďsebe, Chvatěruby, Kozomín, Lešany, Minice, Miřejovice, Nelahozeves, Podhořany, Zeměchy, Zlončice, se nevymykají celoplošnému průměru. Ojedinělý krátkodobý nárůst může být zapříčiněn právě již zmiňovanou polohou města a rychlým bezproblémovým dojezdem do Prahy.

Je třeba zdůraznit a vyzdvihnout dobrou práci kralupských policistů, kteří se této problematice věnují nejen při běžném výkonu služby, ale i v rámci různých preventivních akcí zaměřených na tuto problematiku. Policisté zde nejsou lhostejní ke svému okolí a každé, byť sebeméně podezřelé jednání okamžitě zaznamenávají a řeší.

 K nálezům injekčních stříkaček vyjíždějí strážníci městské policie. Pokud objevíte někde pohozenou injekční jehlu nebo stříkačku, zásadně se jí nedotýkejte a nález okamžitě oznamte Policii ČR na linku tísňového volání 158 nebo městské policii na linku tísňového volání 156., jenž zabezpečí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob. S použitými injekčními jehlami a stříkačkami se manipuluje pouze pomocí vhodného nástroje, např. pinzety nebo kleští, a poté se ukládají do pevného obalu s uzávěrem. Likvidují se následně jako nebezpečný infekční odpad a neměly by se dostat na volně přístupná prostranství.

 

Na závěr několik rad pro rodiče

Příznaky užívání návykových látek:

– absence – neomluvené hodiny ve škole

– drogy a pomůcky – nálezy drog

– výrazné změny v chování – agresivita, podrážděnost, nervozita

– náhlé zhoršení prospěchu a chování ve škole, problémy v kolektivu

– odchody a útěky z domova – tendence odcházet z domova na delší dobu bez vysvětlení

– změna nebo zánik původních zájmů

– zhoršení vzhledu a péče o zevnějšek

 

Co dělat, má-li dítě problém s drogami nebo alkoholem:

– volat lékaře – neváhejte volat lékaře, jestliže je dítě pod vlivem drog či alkoholu

– dlouhodobá výchovná strategie – nespoléhejte na zázračná řešení, vyhledejte odbornou pomoc

naslouchejte dítěti

 

Čemu se vyhnout:

– nepopírejte a neskrývejte problém

– nezanedbávejte sourozence ani bezpečnost dalších lidí ve společné domácnosti

– nefinancujte zneužívání drog a neusnadňujte ho

– nenechte se vydírat

– nevěřte tvrzení, že má dítě drogu pod kontrolou

– nevyhrožujte něčím, co nechcete nebo nemůžete splnit

– do nekonečna neustupujte

Zůstat svobodný, znamená být jeden z těch silných, který dokázal říci „NE“.

 autor: por. Mgr. Markéta Johnová, tisková mluvčí PČR Mělník

 

 

Školy – drogy – prevence

ZŠ Gen. Klapálka – Mgr. Jitka Hokešová, metodička prevence:

„Ve škole jsme v posledním období žádné drogy nešetřili. Před třemi lety se ve škole objevil žvýkací tabák. Z dotazníku, který dostaly děti v 7. a 9. ročníku a který se částečné drog týkal, vyplynuly tyto výsledky: nejvíce rozšířený je alkohol, daleko více než cigarety. Děti pijí alkohol hlavně doma na oslavách. Marihuanu získávají od kamarádů mimo školu, o jiných drogách nehovoří.“

 

ZŠ a MŠ Třebízského – PaedDr. Dagmar Kuzníková, ředitelka:

„Ve snaze předejít či zabránit výskytu zneužívání návykových látek věnujeme mimořádnou pozornost účinné primární prevenci. Jako škola se vedle rodiny považujeme za důležitou součást života mladých lidí v oblasti formování jejich osobnosti. Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, poskytujeme poradenské služby zaměřené mimo jiné i na primární prevenci rizikového chování, konkrétně také i v oblasti drogové závislosti.

Současně začleňujeme problematiku prevence zneužívání návykových látek do vzdělávacího programu školy (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 20 006/2007-51 k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních). Prevence rizikového chování a zneužívání návykových látek je přirozenou a nedílnou součástí běžné výchovy i výuky (např. výchova ke zdraví, občanská výchova, přírodopis, chemie aj.).

Dle doporučení MŠMT vytváříme pro tento účel minimální preventivní program a to vždy na jeden aktuální školní rok. Primární prevenci nerealizujeme v podobě pouhého odstrašování nebo pouze informování o drogách. Je založena na více faktorech, není úzce zaměřena jen na drogy, důležité je propojení s prevencí ostatního rizikového chování a návyků, důležité je posilování sociálních a komunikačních dovedností, aktivit zaměřených na sebepoznání, vybudování důvěry a vztahu s žáky, na které je primární prevence cílena. Poskytované informace o návykových látkách nejsou jednostranné a zastrašující, ale objektivní a pravdivé. Této naší snaze jsme přizpůsobili konkrétní strategii primární prevence. Organizujeme několik kvalitních dlouhodobých projektů, pomocí kterých naše cíle naplňujeme.“

 

ZŠ 28. října 182 – Mgr. Václav Živný, ředitel:

„Na naší škole jsme zatím žádné problémy s drogami neřešili. Jsme škola jen s prvním stupněm a naštěstí k nám drogy ještě nepronikly.“

 

 SOŠ a SOU Kralupy – Mgr. Dagmar Binková, metodička prevence:

„Na naší škole se z hlediska rizikového chování mládeže setkáváme především se záškoláctvím, bohužel i s takzvaným skrytým záškoláctvím, kdy rodiče svým dětem omlouvají všechny zameškané hodiny. Na druhém místě pak s kouřením tabáku, kdy žáci o přestávkách „utíkají“ kouřit mimo areál školy. Co se týká užívání ostatních návykových látek, jsme si dobře vědomi, že naši žáci nikterak nevybočují z ostatních českých středních škol a že některé návykové látky jsou pro žáky snadno dostupné.

Při vstupu do prvního ročníku žáci vyplňují anonymní anketu, kde zjišťujeme, s jakými návykovými látkami už ve svém životě přišli do styku. Nejvíce zkušeností mají s alkoholem – s ním má zkušenost 85 % žáků, z toho s pivem 80 %, s vínem 50 %, s destiláty 50 %. Jejich první zkušenost se nejčastěji odehraje v rodinném prostředí. S kouřením tabáku má zkušenost 55 %, 20 % kouří už denně, 35 % občas. Nejčastěji zkusili svou první cigaretu ve 14 letech. S kouřením marihuany má zkušenost celkem už 25 % žáků, pro 10 % žáků to byla zkušenost jediná, 15 % uvádí kouření marihuany opakovaně.

Během studia na naší škole se snažíme pro žáky zajistit besedy na téma užívání návykových látek, spolupracujeme s Městskou policií Kralupy a také se společností Semiramis, která též zajišťuje prevenci pro kralupské základní školy. V minulém školním roce absolvovali na toto téma i přednášku s besedou všichni pedagogičtí, a dokonce někteří i nepedagogičtí pracovníci školy, kdy jsme řešili, jak poznat intoxikovaného žáka, jakým způsobem podat první pomoc, a také právní rámec věci.

Ve školním řádu máme dána jasná pravidla, v nichž je stanoveno, že žák do školy smí přicházet pouze ve střízlivém stavu, kdy není pod vlivem NL, během výuky nesmí NL užívat, nesmí je nabízet, prodávat, opatřovat a přechovávat. Vzhledem k tomu, že občas u některého žáka máme podezření na intoxikaci návykovou látkou, je ve škole k dispozici drogový a alkoholový tester. Za tímto účelem máme od zákonných zástupců žáků podepsány souhlasy s orientačním testováním v případě podezření na NL. Během posledních 3 let jsme drogový tester použili 2x a alkoholový 3x.

Pokud bychom zjistili, že je žák ve škole pod vlivem NL, dostává podle školního řádu podmínečné vyloučení ze školy. Při druhém takovémto provinění je žák ze školy vyloučen. Naposledy jsme k takovému opatření přistoupili před 2 lety.

Během letošního školního roku jsme žádného žáka testovat ještě nemuseli, jen u jednoho byly zadrženy 2 marihuanové cigarety. V tomto případě jsme kontaktovali státní policii, která cigarety zabavila a žákovi byla udělena bloková pokuta. Vše jsme oznámili zákonnému zástupci a také na OSPOD (sociálku). Žák byl potrestán podle školního řádu.

Je nám jasné, že některé návykové látky lze v Kralupech sehnat velmi snadno…“

 

Dvořákovo gymnázium a Střední odborná škola ekonomická – RNDr. Andrej Plecháček, ředitel školy:

„Chvála Bohu jsme se s případem, kdy by studenti dorazili do školy (na výuku) pod vlivem drogy, nesetkali, popřípadě jsme to nepoznali.

Kdyby to bylo zjevné a projevilo se to na chování dotyčného, pak bychom zavolali policii a sanitku a nechali ho odvést k lékaři – nemůžeme totiž vědět, co jeho zvláštní chování způsobilo. Mohl by ohrožovat sebe nebo okolí. Postih by závisel na okolnostech, pravděpodobně: podmínečné vyloučení až vyloučení (u těch, kteří neplní povinnou školní docházku). Přerušení studia kvůli léčbě. Určitě konzultace se specialistou. U mladších 15 let by záleželo na okolnostech.

Opilost na školní akci jsme neřešili dlouhou řadu let. Posledním trestem bylo podmínečné vyloučení (cca před 13 lety) a dvojky z chování pro pubertální dívky za jejich experiment s láhví tvrdého alkoholu končící opilostí (cca před 10 lety).

Nemyslím si, že víme o všem, avšak minimálně na školních akcích se naši studenti chovají ve srovnání se svými vrstevníky z jiných škol bezproblémově. Doufám, že to tak zůstane.“

 

ZŠ Komenského nám. – Petra Vorlová, metodička prevence:

„O drogové problematice se mluví v rámci výuky VOZ (výchova k občanství a zdraví), v rámci bloků primární prevence organizace Semiramis. Dále škola spolupracuje s PČR (ukázky, besedy) i Národní protidrogovou centrálou. Ve škole funguje skupina žáků – Peer aktivistů, kteří chystají preventivní programy pro žáky prvního stupně, které nejsou zaměřené přímo na drogy, ale na kouření cigaret a alkohol.
V rámci řešení problémového chování žáků v souvislosti s drogou jsem se setkala právě s cigaretami, alkoholem a výjimečně jsme řešili i manipulaci s marihuanou. Vše je vždy řešeno dle klasifikačního řádu a v souladu se zákony. Vždy je řešeno s rodiči a informace jsou předány na OSPOD.“

Autor:admin