Patroni z Komendy

Kralupy nad Vltavou – U příležitosti svátku Den Země, který slaví vždy 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa a při němž si máme připomenout dopady lidské činnosti na naši planetu, Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou uvítalo další členy projektu Kralupy – čisté město. Jedná se o 80 žáků osmých tříd ZŠ Komenského, pro které ekocentrum připravilo v pátek 29. dubna zábavně naučné dopoledne s environmentální tématikou.

Tři osmé třídy ZŠ Komenského se svými pedagogy se sešly v Husově parku, kde proběhlo společné zahájení akce a každá třída zde dostala instrukce k připravenému programu. Poté se žáci pod dozorem svých pedagogů vydali na jedno ze tří stanovišť. Jedna třída zůstala v Husově parku, kde žáci rozděleni do tří skupin plnili úkoly, vztahující se k ochraně přírody, a hledali indicie ve hře podobné geocashingu.

Druhá třída šla na vycházku podél řeky se dvěma lektorkami ekocentra. Po trase vycházky si žáci zahráli na „bořiče mýtů“, kdy diskutovali o některých výrocích, vztahujících se k životnímu prostředí. Cestou také poznávali české řeky a na závěr se pobavili s lektorkami o způsobu stravování, které je zdravé, ale zároveň šetrné k životnímu prostředí.

Třetí osmá třída mezitím absolvovala prohlídku techniky Hasičského záchranného sboru společnosti SYNTHOS Kralupy a.s. Hasiči si pro žáky připravili několik zajímavých ukázek zásahových vozů i výstroje a zodpovídali dětem jejich otázky.

Během tří hodin se všechny osmé třídy vystřídaly na těchto třech stanovištích, a poté se všichni znovu sešli v Husově parku.

Žáci obdrželi brožuru a letáky projektu Kralupy – čisté město, kde najdou informace o projektu a o kolektivech, které jsou do projektu zapojeny. Každý dostal také klíčenku a odznak se symboly projektu, jehož cílem je podnítit mladé lidi k většímu zájmu o své okolí. Místo, nad kterým má ZŠ Komenského patronát, je právě Husův park, kde se vše odehrávalo.

Lektorky ekocentra se budou snažit s dětmi pracovat tak, aby jim přiblížily problematiku životního prostředí v našem městě a pomohly jim vybudovat si úzký vztah k přírodě a především k místu, kde žijí, k našemu městu.

Následovala prohlídka a poznávání dřevin, kterou připravili členové místní organizace Českého svazu ochránců přírody. Poté žáci sledovali, jak se správně sází strom. Stromem základní školy Komenského je jeřáb. Po zasazení stromu samozřejmě nechyběla společná fotografie všech žáků kolem čerstvě zasazeného jeřábu.

Díky tomu, že byl Den Země podpořen společností AVE Kralupy s.r.o., obdrželi žáci osmých tříd ZŠ Komenského ještě další upomínkové předměty od této společnosti.

Doufejme, že Den Země, který žáci ZŠ Komenského prožili s ekocentrem, jim bude připomínat, že naše místo k žití nám bylo jen na čas propůjčeno, abychom se mohli radovat ze života, ale také proto, abychom se o něj dobře starali a uchovali ho pro příští generace.

Invalid Displayed Gallery

Autor a foto: Jana Krátká, Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou,

Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

http://www.eckralupy.cz

Autor:admin