Geologická exkurze po Kralupech a okolí

Kralupy nad Vltavou – V pátek 6. května 2016 se zúčastnili vybraní žáci 9. ročníku ZŠ Václava Havla geologické exkurze po Kralupech a okolí. Konkrétně jsme se blíže seznámili s dominantou v centru města s vrchem Hostibejk, a následně pak s pozoruhodnou Sprašovou roklí u Zeměch. Cestou nás provázel pan doktor Jakub Sakala, přednášející na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

hostibejk

Pan Sakala nás seznámil s geologickou historií našeho města, připravil pro nás plánek geologického podloží okolí Kralup a písemné informace o geologických zajímavostech navštívených míst. Velmi srozumitelně žákům vysvětlil vznik jednotlivých geologických útvarů a přiblížil jim největší kralupské geologické zajímavosti.

Věděli jste například, že Hostibejk není jen tak „obyčejný“ pískovcový masiv, ale že důvodem ochrany je především zachování mezinárodně významného geologického stratotypu (referenčního profilu) usazených hornin (pískovců, slepenců, arkóz) prvohorního a druhohorního stáří? Že v zářezu silnice v Lobči směrem na Lešany je na skále vidět přímo učebnicový profil sedimentů (usazenin) nazývaný úhlová diskordance, neboť mezi stářím usazenin je rozdíl 200 miliónů let?

spraš.rokle2

A že Sprašová rokle je opravdu výjimečná geologická zajímavost vytvořená erozí v silných sprašových vrstvách, jež se zde ukládala asi 200 tisíc let? Že zde můžeme pozorovat střídání dob ledových a meziledových, které se projevily charakteristickými pruhy ve sprašových stěnách? A hlavně, že jde o přírodní památku více než jedinečnou, kterou jezdí obdivovat geologické exkurze z celé republiky a o níž mnozí kralupští občané ani netuší, že existuje?

Pokud mezi ně už nechcete patřit, zkuste si udělat malý výlet pěšky (jako my), na kole, či autobusem MHD do Zeměch. Sprašová rokle za to stojí! I když bez zasvěceného výkladu pana doktora Sakaly to zřejmě nebude úplně ono…

spraš.rokle1

Tímto chci našemu milému průvodci upřímně poděkovat! Stálo to za to!  

 autor: Mgr. Helena Muráriková a žáci 9. ročníku

foto: Kateřina Plicková

Autor:admin