Markéta Labíková, provozovatelka Pluto Kafé: Když se narodila druhá dcerka, bylo jasné, že něco takového tady musím vybudovat

Začít podnikat může každý, ať už ho k tomuto rozhodnutí dovede jakákoli cesta. Ani našemu městu se podnikatelé nevyhýbají. V tomto mini seriálu vám představíme ty, kteří podnikají vněčem neobvyklém, pro Kralupy novém nebo netypickém. V květnovém Zpravodaji jste se mohli dozvědět o kralupské „bezlepkové pekárně“, v tomto čísle potěšíme zejména rodiny s malými dětmi, protože v Kralupech bylo otevřeno první dětské hrací centrum s indoorovým hřištěm na sídlišti Hůrka.

Jak funguje dětské zábavní centrum pro děti a co nabízí?

Je to centrum pro děti a rodiče, prarodiče, kde si dospělí odpočinou a děti si zadovádí na hřišti – říká se tomu indoorové hřiště, které se skládá z prolézaček, trampolíny, skluzavky a dalších hracích prvků. Celé je uzavřené, bezpečné, znáte ho všichni z obchodních center. Oficiálně je určeno pro děti od  3 do 12 let. S doprovodem rodičů můžou všechny prolézačky využívat i menší děti. Na metr čtvereční má tato konstrukce nosnost 180 kilo, takže se rodiče nemusí bát, že by se s dítětem někam nevešli nebo je něco neudrželo. Je opravdu bezpečné a o to mi jde zejména. Samozřejmě je nutné ze strany návštěvníků dodržovat „Provozní řád“, který je veřejně vyvěšen v místě herny. Pro nejmenší děti jsme vedle hřiště vybudovali místnost, kde jsou didaktické hračky, molitanový program (stavebnice), prostor na hraní si bez rizika. Vstup na hřiště je zpoplatněn jen pro děti, doprovod a děti do 1 roku mají vstup zdarma. Nabízíme také zákaznické karty, kdy 10. vstup je zdarma.

Jak vznikl nápad vybudovat v Kralupech takovouto „dětskou hernu“?

Nápad vznikl v době, kdy jsem byla na mateřské dovolené. Přestěhovali jsme se z Prahy do vsi u Kralup a já jsem najednou zjistila, že tu s dětmi není kam jít. V Kralupech jsem léta docházela do DDM, ale říkala jsem si, že to není ono. Chtěla jsem něco, kde bych si dala kávu, třeba i popovídala s ostatními maminkami a více jsme si ten čas společně užily. Když se narodila druhá dcerka, bylo jasné, že něco takového tady musím vybudovat. Pro svůj nápad jsem nadchla i manžela, takže jsme se do toho pustili. Ale od nápadu k realizaci uběhla opravdu dlouhá doba.

Jak náročné bylo sehnat prostor, upravit jej a uvést hernu do života?

Velmi, prostory jsem v Kralupech hledala asi rok. Samotná rekonstrukce trvala pět měsíců. Museli jsme zde vybudovat všechno nově – sociální zařízení, elektrické rozvody, podlahy… Investice to byla nakonec vyšší, než jsme původně předpokládali, ale jsem ráda, že jsme tento projekt zrealizovali.

Co vše dalšího nabízíte?

Například oslavy, a nejen narozenin, a to vždy v sobotu, kdy je pro veřejnost zavřeno. Hosté tak mají prostor celý pro sebe. Nabízíme dva termíny – dopoledne nebo odpoledne, včetně výzdoby, občerstvení (ovocné mísy, miniřízečky, chlebíčky) a dortů. Program zajišťuje náš maskot Pluto. Zahájili jsme akcí Za pokladem Pluta, což je soutěžní hodina s Plutem včetně hledání pokladu. Do budoucna už mám i poptávku na krátkodobé hlídání dětí, a to ve věku od 3 let, aby si maminky mohly zařídit vše důležité. Uvidíme, jestli bude zájem o hlídání třeba už i o prázdninách. Nemůžu zde ale nabídnout dětem teplé jídlo, proto pouze krátkodobé hlídání.

Jaké ohlasy máte od těch, kteří už Vaše hřiště vyzkoušeli?

Zatím mám samé pozitivní ohlasy. Ještě mi nikdo neřekl, že by se mu tady něco nelíbilo. Naopak si maminky vyžádaly, aby bylo otevřeno už od devíti, místo od původních 10, takže je to fajn.

Myslíte, že je udržitelné v Kralupech zábavní centrum s kavárnou provozovat a uživit se v tomto oboru podnikání?

Kdybych si myslela, že to fungovat nebude, tak bych to ani nezrealizovala. Zatím se zdá, že to funguje. Zimní měsíce budou určitě lepší než ty letní, ale s tím jsem počítala. Doufám, že se u nás nejen malým zákazníkům bude nadále líbit a že se k nám budou rádi vracet.

Radka Holeštová

Autor:KZ