Petra a Jiří Vorlovi, majitelé prodejny čtyřkolek: Na jednom místě máme jak prodejnu s vystavenými stroji, tak i servisní dílnu

Čtyřkolka je malé motorové vozidlo se čtyřmi koly (umístěnými na dvou nápravácha ve dvoustopách, jako u automobilu). Je určena pro jízdu v terénu, kde má díky menším rozměrům a hmotnosti lepší průchodnost než terénní automobil,   oproti terénnímu motocyklu je méně náročná na jezdce a umožňuje přepravu nevelkého nákladu, např. nářadí. Není to tak dávno, co se v Kralupech objevila prodejna s těmito „stroji“.

Čtyřkolky se v poslední době stávají více a více oblíbeným dopravním prostředkem, proč myslíte, že tomu tak je?

Ano, to je pravda. Myslíme si, že to má hned několik důvodů. Ať už se jedná o cenovou dostupnost strojů, určité spojení s přírodou, pomocníka pro práci, nebo relax. V dnešní době se čtyřkolky uplatňují i v oblastech záchranných složek, např. policie, hasiči, horská služba. I nás jste mohli vidět pomáhat při povodních v roce 2013. Velkou výhodou je prostupnost těžkým terénem, vodou, pískem nebo po nasazení pásů i sněhem.

Co potřebuji k tomu, abych mohla řídit čtyřkolku?

Tady je to stejné jako u motorek – a to především rozum, neboli jak se lidově říká: jezdit mozkem, ne výkonem čtyřkolky a plným plynem. Jinak je potřeba oprávnění skupiny B, jelikož se jedná o dvoustopá vozidla. Přesto ale zůstává ostatní jako pro motocykl.

Jak těžké je naučit se stroj ovládat?

Těžké to rozhodně není. Postačí krátké vysvětlení ovládání a malá projížďka. Nesmíme ale zapomínat na minimální výbavu a tou je v tomto případě přilba.

Musí mít čtyřkolka registrační značku stejně jako motocykl?

Záleží na druhu čtyřkolky. V dnešní době většina čtyřkolek podléhá homologaci pro provoz na pozemních komunikacích, a tudíž jí náleží registrační značka. Stejně tak je tomu i s povinným ručením.

Proč jste se rozhodli otevřít v Kralupech prodejnu tohoto typu?

Čtyřkolkám se věnuji již několik let. Následně mě podpořila i manželka Petra a chtěli jsme nabídnout Kralupanům něco nového. Tak vznikla tato myšlenka. Hledali jsme vhodný prostor a myslíme, že se nakonec zadařilo. Na jednom místě máme jak prodejnu s vystavenými stroji, tak i servisní dílnu. Do budoucna plánujeme připravit ještě trať k testování a půjčování strojů. Zatím ale hledáme vhodný členitý pozemek.

Jaký další servis, služby poskytujete?

Zároveň s našimi službami nabízíme i prodej doplňků, oblečení, náhradních dílů, ale i tzv. PPL parcel shop. Přepravu zásilek pomocí společnosti PPL. Ať už chcete balík poslat nebo si ho chcete nechat poslat, můžete přes naši prodejnu. Zákazníci si na tuto službu začínají dobře zvykat. Máme otevřeno v odpoledních hodinách, takže si zásilku vyzvednou při cestě z práce. Pokud ani naše otevírací hodiny nevyhovují, je vše jen o dohodě. Často tomu je i o víkendu. A shledáváme se s kladným ohlasem.

Kdo jsou vaši zákazníci? Je možné se v Kralupech v tomto oboru uživit?

Našimi zákazníky jsou lidé z okolí. Docela nás překvapilo, že zájem ze strany místních je v podstatě nulový. Čas od času se někdo z místních zastaví za výlohou, ale zákazník se z něj nestává. Na „obživu“ to rozhodně není. Oba máme své hlavní zaměstnání. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet do budoucna.

Setkáváte se stále s názorem občanů, že čtyřkolky „akorát ničí“ cesty a porost v lese?

Ano. Tak s tím se setkáváme stále, ačkoli to není úplně pravda. Vím, že mezi námi nejsou všichni slušní a najdou se i jedinci, kteří přírodu ničí. Osobně jsem měl několikrát rozhovor s lidmi, kteří si takto počínají. Bohužel je to pak vizitka nás všech. Nicméně takovýto čtyřkolkář v tom není sám, ona taková lahev od oleje, nebo pytel s odpadky, nebo černá skládka (a věřte, že jich je v okolí Kralup hodně), nadělají mnohem více škody, než zlomená větývka na cestě pod kolem čtyřkolky. Jsem zastáncem toho, že čtyřkolka do volného lesa nepatří. Od toho jsou lesní, polní a užitkové cesty nebo silnice. Pokud se jedná ale o těžbu dřeva, pak své uplatnění má.

Na jakou nejbližší akci byste pozvali ty, kteří uvažují o pořízení čtyřkolky, případně se chtějí jen svézt a pobavit?

V současné době připravujeme akci pro širokou veřejnost v Milovicích s názvem Quadparáda 6. Spolupracujeme se základní školou na Komenského nám. formou prezentace při dnech otevřených dveří. Nebráníme se ale jakékoli další spolupráci s ostatními, pokud nás osloví. Všechny samozřejmě zveme do naší prodejny v ulici Gen. Klapálka 175. Pro ty odvážnější máme i stroje k zapůjčení.

Radka Holeštová

Autor:KZ