Demolice první kralupské školy

Během letošního července byla zbořena v zalomení Jodlovy ulice budova první kralupské školy č. p. 68 postavená v roce 1867. Až do tohoto roku musely kralupské děti chodit do školy v Minicích. Z Kralup chodily nejkratší cestou, a tou byla prastará cesta hlubokým, dnes zasypaným údolím, tzv. Skřivanovou roklí, dále přes minický vrch a pak dolů dnešní Hybešovou ulicí až k minickému rybníku, u kterého stála minická škola.

Kralupy se rozhodly postavit si v roce 1867 školu vlastní. Žádost obecního zastupitelstva a starosty Josefa Berana byla kladně vyřízena, a tak byla první kralupská škola zřízena na základě místodržitelského rozhodnutí č. 293887 ze dne 8. června 1867. Obec vykoupila pozemek Šestákova statku a zadala stavbu zednickému mistru Janu Hraběti z Lobče. Byla postavena nákladem 8000 zlatých. Kralupská obec zaplatila třetinu této částky a zbytek uhradila kralupská dráha. Jan Hrabě navrhl školu jako jednopatrovou budovu obdélníkového tvaru s valbovou střechou, na jejímž hřebeni byla umístěna zvonička se zvonkem. Při výkopu základu budovy byly nalezeny pravěké artefakty, kamenná sekera a motyka, svědčící o dávném osídlení kralupské doliny.

Jan Hrabě si dal záležet hlavně na fasádě domu. Velkou čelní plochu budovy rozčlenil dvěma pásovými kordonovými římsami a okna horního patra ozdobil šabránami. Vstupní domovní dveře umístěné do středu budovy zdobila edikula. V střešní zvoničce byl umístěný zvon zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Zachoval se dodnes a je v depozitáři Městského muzea v Kralupech. Po dokončení stavby byla budova školy pokládána za nejkrásnější dům v Kralupech. Škola byla slavnostně otevřena a vysvěcena 10. listopadu 1867. Prvním kralupským učitelem se stal Karel Chmel z Lidic. Plat měl 350 zlatých ročně. Zemřel ve věku pouhých 43 let. Karel Chmel se narodil 9. ledna 1844 ve staré lidické škole. Zemřel v nové škole kralupské č. p. 68. v roce 1887 a byl pochován na minický hřbitov do hrobu č. 663, jehož pomník si ještě za života navrhl. Po jeho smrti nastoupil na místo řídícího učitele jeho pomocník, tedy podučitel, František Heveroch. Zemřel v roce 1889. Jeho hrob č. 68 v odd. A ve druhé řadě je na kralupském hřbitově. Hroby obou prvních kralupských učitelů jsou opuštěné.

Jak postupem doby přibýval počet obyvatel Kralup, a tím i jejich dětí, přestala již budova první kralupské školy vyhovovat, a tak byla v roce 1883 otevřena druhá, mnohem větší škola naproti č. p. 111. Původní stará škola byla postupně rušena a v roce 1892 se stala obecní radnicí. Od roku 1893 zde byla umístěna knihovna čtenářského kroužku „Řemeslnicko-čtenářské besedy“. V roce 1895, kdy Kralupy dostaly kostel, bylo horní patro určeno dočasně pro duchovního správce. Obecní úřad sídlil v budově první kralupské školy až do roku 1922.

O první kralupské škole a prvním kralupském učiteli Karlu Chmelovi věděl i „otec národa“ František Palacký. Dozvěděl se to z vyprávění zámečnického učně Františka Beneše, který u Palackých v Praze opravoval truhlu, a který byl žákem učitele Chmela.

autor: Ing. Josef Stupka

Autor:KZ