Odborná porota ocenila projekty v soutěži Stavba roku Středočeského kraje 2016

Středočeský kraj – Prestižní soutěž Stavba roku Středočeského kraje 2016 zná vítěze. Hlavní cenu v soutěži obdržel projekt obnoveného poutního areálu Svatá Hora v Příbrami. Svatohorský areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi je hlavní památkou Příbrami. Jeho oprava stála 190 milionů korun, většinu zaplatila EU. Práce začaly loni v květnu a trvaly do konce roku. Obnášely zejména opravy obvodového pláště objektů a střech.

Další z hlavních ocenění, Cenu hejtmana Středočeského kraje, získalo přemostění železniční trati v Poděbradech. Veřejnost poslala nejvíce hlasů domovu pro seniory v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku.

Odborná porota kromě toho udělila sedm zvláštních cen. Ocenění za nejlepší investiční záměr obdržela na základě hlasování porotců adaptace obchodního domu Máj v Kralupech nad Vltavou na městský úřad. Cenu převzal ředitel úseku dopravních staveb Ing. Lukáš Urban ze společnosti SYNER, která byla dodavatelem stavby.

oceneni-prevzali-zprava-lukas-urban-reditel-dopravnich-staveb-syner

Stavba původního obchodního domu se nachází na frekventovaném místě v centru města. Z bývalé stavby byl zachován pouze nosný železobetonový skelet, z něhož byl odbourán jeden trakt, takže se budova půdorysně zmenšila. Součástí rekonstrukce byla i rozsáhlá úprava parteru před objektem, jeho bezbariérový vstup a nově napojení výjezdu z garáží  do přilehlé ulice. V podzemních garážích se nachází 50 parkovacích míst, částečně pro zaměstnance, částečně pro klienty městského úřadu. Adaptací nevyužitého obchodního domu v centru města bylo docíleno vzniku městského úřadu, kde občané po dlouhých letech nalezli veškeré odbory úřadu na jednom místě a v důstojných podmínkách. Objekt je kompletně uzpůsoben pro osoby se sníženou schopností pohybu či orientace (rampy, šíře dveří, výtahy, imobilní WC, systém akustického navádění). Nově vybudovaný úřad v Kralupech nad Vltavou se stal dominantou města.

mestsky-urad-kralupy-nad-vltavou

mestsky-urad-kralupy-nad-vltavou

Výsledky soutěže byly vyhlášeny v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

autor: Miroslav Popel

foto: Média PR

Autor:admin