Ekocentrum Kralupy slaví 10. výročí

Kralupy nad Vltavou – Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou (ECK) slaví v letošním roce 10. výročí svého vzniku. U této příležitosti uspořádalo výstavu, jejíž vernisáž proběhla v pondělí 3. října 2016 v zasedací místnosti kralupského městského úřadu. Provoz ekocentra byl zahájen 2. října 2006, vernisáž se tedy uskutečnila pouhý den po desetiletém výročí a skoro ve stejném místě, kde dříve ekocentrum sídlilo – ve 2. patře OD Máj, který byl později přestavěn na radnici.

Starosta Petr Holeček přivítal návštěvníky vernisáže v zasedací místnosti kralupské samosprávy a ocenil služby, které ekocentrum vykonává pro občany města, zvláště pak osvětovou činnost. Pracovnice ECK připravily osm výstavních panelů, ze kterých se návštěvníci vernisáže dozvěděli poslání ekocentra, jakým činnostem se ECK věnuje, jaké služby občanům poskytuje, co vše se za 10 let podařilo uskutečnit i jakým směrem se ubírají aktivity ekocentra v současné době.

Vedoucí obou ekologických center jak v Mostě, tak i v Kralupech Ing. Milena Vágnerová poděkovala za podporu všem přispěvatelům ekocentra. Po celých deset let od zahájení činnosti ekocentra Kralupy přispívají na jeho provoz společnosti Česká rafinérská, a.s., SYNTHOS Kralupy a.s., MERO ČR, a.s., Linde Gas a.s., Cray Valley Czech, s.r.o., VÚHU a.s. Most a Město Kralupy nad Vltavou. Společnost Shell Gas ČR ukončila spolupráci s ECK v r. 2010. Naopak od r. 2011 spolupracuje ECK se společností AVE Kralupy s. r. o., kdy díky této spolupráci má veřejnost přehled o emisích ze spalovny odpadů, a v září 2014 navázalo ECK spolupráci se společností SPOLANA a. s. Neratovice, takže i neratovičtí občané mají přehled o nestandardních událostech, které by mohly mít vliv na životní prostředí.

Zástupci většiny těchto společností byli na vernisáži výstavy přítomni, podobně jako zástupci škol, se kterými ekocentrum spolupracuje, dále členové Ekologické komise Rady města Kralupy nad Vltavou a další.

Kultura a ochrana životního prostředí mají k sobě velmi blízko, proto na vernisáži nechybělo hudební a recitační vystoupení učitelů a žáků Základní umělecké školy z Kralup nad Vltavou. Nejprve zaznělo kytarové duo, v němž se představila žákyně Lucy Polášková se svým učitelem hry na kytaru Jiřím Pospíchalem.

V recitačním pásmu vystoupili studenti literárně-dramatického oboru „Zušky“ pod vedením pana učitele Jana Bouchnera. Žáci zarecitovali několik básní od známých českých poetů, jako byli Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval, Jiří Wolker či Jiří Orten a další. Recitovali Marek Hanousek, Veronika Elznicová, Tereza Hardtová a Marie Měkotová.

O historii a okolnostech vzniku mosteckého a posléze kralupského ekocentra pohovořil pan Ing. Aleš Soukup, CSc., který stál u zrodu obou ekocenter. Modelem pro vznik obou center byl holandský dispečink DCMR (Agentury na ochranu životního prostředí), který působí v průmyslově značně zatížené oblasti Rotterdamu. ECMaK jsou jedinými centry svého druhu v republice zejména díky svému dispečinku, napojení na dispečinky průmyslových podniků, přístupu k datům ze stanic automatizovaného imisního monitoringu i díky Zelenému telefonu pro veřejnost.

Řadu slovních projevů hostů pak uzavřelo další hudební vystoupení, flétnové duo. Paní učitelka Veronika Sedláčková zahrála na příčnou flétnu se svou svěřenkyní Lindou Turbovou dvě dueta od německého skladatele období klasicismu Christopha Willibalda Glucka.

 Výstavu o činnosti ECK vhodně doplnily čtyři oboustranné výstavní panely s fotografiemi akcí, jež ECK uspořádalo pro školy, zájmové skupiny obyvatel i veřejnost. Na bezmála stovce fotografií si návštěvníci vernisáže mohli prohlédnout oslavy Dne Země, Dny patronů projektu Kralupy – čisté město, semináře pro školáky i předškoláky, ekovycházky, soutěžní příspěvky do soutěží, pořádaných ekocentrem a další akce.

 Dotazy přítomných hostů zodpovídaly při prohlídce výstavy paní Ing. Vágnerová i obě pracovnice ekocentra Kralupy Bc. Zuzana Ungerová a Jana Krátká. Hosty zajímaly podrobnosti o různých službách ekocentra i plán akcí, které chce ekocentrum v blízké budoucnosti uskutečnit a především, jaké je ovzduší na Kralupsku a kdy budou zpřístupněny výsledky měřených látek ekocentru a tím i veřejnosti. V diskusi vykrystalizovalo i několik nových námětů na spolupráci ekocentra s ekologickou komisí a se školami.

Na závěr vernisáže poděkovala paní Vágnerová Městu Kralupy nad Vltavou za propůjčení důstojných prostor pro uspořádání vernisáže, paní Hereinové, ředitelce ZŠ Komenského, za zapůjčení výstavních panelů, vystupujícím učitelům a žákům ze Základní umělecké školy Kralupy za vynikající hudební a recitační vystoupení, které kulturně obohatilo program vernisáže, vinařství pana Weitosche za skvělé víno na přípitek i všem ostatním hostům za jejich účast.

Výstava k 10. výročí vzniku Ekologického centra v Kralupech nad Vltavou vznikla díky podpoře společností MERO ČR, a.s. a Cray Valley Czech s.r.o. Veřejnost si ji bude moci prohlédnout ve vestibulu kralupské radnice až do konce října 2016.

 Autor a foto: Jana Krátká, Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vlt., Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Invalid Displayed Gallery

 

Autor:admin