ZŠ Gen. Klapálka: Dobří sousedé

Kralupy nad Vltavou – Ve dnech 26. – 29. září jsme uskutečnili druhou etapu výměny německých, polských a českých studentů v rámci spolupráce s městy Hennigsdorf, Šroda a Kralupy n. Vlt. nazvanou „Dobří sousedé“.

Tentokrát jsme se sešli v německém Hennigsdorfu. Hned po příjezdu nás hostitelé překvapili pozdním, ale výborným obědem a ubytovali nás v luxusním hotelu. Krátce poté jsme absolvovali prohlídku Henningsdorfu i s polsko/německo/českým komentářem. Příjemným pokračováním dne bylo naše setkání při bowlingu a večer pro nás bylo připraveno pohoštění v italské restauraci se sladkou tečkou na závěr.

V úterý jsme se vydali do školy. Hennigsdorf je – co se týče obyvatel – přibližně stejně velký jako Kralupy, rozlohou je ale mnohem větší, protože většina lidí bydlí v rodinných domcích. Překvapilo nás, že město je daleko zelenější, čistší a že všude parkují kola. V německé škole jsme byli spolu s Němci a Poláky rozděleni do čtyř skupin a na hřišti jsme absolvovali několik sportovních her. Poté jsme byli pozváni na oběd. Odpoledne jsme jeli do Berlína a při plavbě lodí jsme si všímali specifického prolnutí historických i moderních staveb a přírody. Krátký rozchod jsme pak využili k návštěvě Braniborské brány a budovy parlamentu. Večeře se podávala v jedné z hennigsdorfských restaurací a skvěle zakončila den.

Ve středu jsme opět navštívili Berlín. Vystoupili jsme na Wittenbergplatz a po rozchodu jsme si prohlédli pamětní kostel císaře Viléma a obchodní dům KaDeWe, největší obchodní dům v Evropě. Před KaDeWe jsme si dali typickou berlínskou specialitu – currywurst. Odsud jsme se přesunuli na stanoviště autobusu, který s námi projel trasu plnou berlínských pamětihodností. Na Alexanderplatzu jsme propadli davovému šílenství a strávili dvě hodiny nakupováním. Večer jsme prožili v příjemné atmosféře hotelové terasy společně se studenty druhé kralupské, polské i německé školy.

Projekt „Dobří sousedé“ má přispět k stmelení vztahů mezi družebními městy a tato druhá etapa svůj účel určitě splnila. V březnu 2017 se uskuteční etapa třetí – tentokrát v Kralupech nad Vltavou.

 autor: Mgr. Dagmar Knöpfelmacherová

Invalid Displayed Gallery

foto: Mgr. M. Vyšínová

 

anketa: Co si myslí naši žáci ZŠ Gen. Klapálka o výměnném zájezdu do partnerského města?

 

Nejvíce se mi líbilo cestování vlakem.

Nejvíc se mi líbilo vynikající jídlo.

Prohlídka Berlína a Berlínské zdi byla nejzajímavější.

Přátelský přístup ostatních účastníků zájezdu.

Hotel byl skvělý.

 

Zdá se mi, že mezi Čechy a Němci není až tak velký rozdíl. Poznal jsem tam spoustu přívětivých lidí, kteří mě mezi sebou bez problému uvítali a okamžitě se se mnou začali bavit.

 

Program byl bez chyby. Nejvíce se mi nejspíš líbilo v Berlíně. Bylo cítit, že město je v neustálém chodu. Kam jsem se koukl, tam jsem viděl, že se buď rekonstruovalo, nebo něco nového stavělo.

 

Všem, kteří se chtějí něco nového o Německu dozvědět a chtějí poznat také nové přívětivé lidi, bych jim určitě takový zájezd doporučil.

 

Autor:admin