Na ranveji letitě Vodochody vyšlehly plameny po srážce dvou letounů

Vodochody – Během pojíždění cvičného proudového letounu L-59 po ranveji Letiště PRAHA/Vodochody došlo ke srážce s jiným letounem připraveným k odletu. O křídlo Super Albatrosu se zachytil dopravní letoun Aero 270. Po srážce došlo k úniku paliva, které se vznítilo od proudového motoru. Vzniklý požár pohotově uhasili hasiči letištního záchranného sboru. Jednalo se o havarijní cvičení podle předem stanoveného scénáře, které mělo za cíl prověřit připravenost složek Integrovaného záchranného systému na krizové situace.

aero-vodochody-havarijni-cviceni-haseni161116

V době simulované srážky seděli v každém z letounů dva piloti. Celou situaci sledoval z letištní věže řídící letového provozu, jenž okamžitě aktivoval nouzové postupy. Hasičský záchranný sbor AERA Vodochody AEROSPACE hned po přijetí oznámení vyrazil k nehodě a zároveň aktivoval ostatní složky Integrovaného záchranného systému, jejichž je součástí, bezpečnostní agenturu letiště a svolal Řídící štáb. „Cílem havarijního cvičení bylo prověřit spolupráci složek Integrovaného záchranného systému s personálem Letiště PRAHA/Vodochody při zdolávání mimořádných situací a zjistit funkčnost krizového plánování útvarů Letiště,“ sdělil David Pacola, ředitel útvaru provozu Letiště PRAHA/Vodochody.

Z posádek obou letounů jeden pilot havárii „nepřežil“ a dva utrpěli popáleniny různých stupňů. Zraněným byla poskytnuta první pomoc. Cvičení se účastnili také příslušníci Policie ČR a Městské policie Odolena Voda, kteří na místě nehody provedli identifikaci mrtvého a raněných a podíleli se na bezpečném zajištění místa nehody. Celá akce byla ukončena v okamžiku, kdy byl uhašen požár, ošetřeni všichni ranění a ekologicky odstraněny následky havárie. Letouny zůstaly neporušeny a z havarijního cvičení si neodnesly, stejně jako ostatní účastníci cvičení, žádné následky.

aero-vodochody-havarijni-cviceni-161116

„Za velmi realistických podmínek jsme si ověřili naše schopnosti, naši techniku a v neposlední řadě si vyzkoušeli součinnost s ostatními složkami IZS. Zvládli jsme uhašení požáru, vyzkoušeli vyproštění ohrožených osob a poskytnutí první pomoci a také celkovou organizaci zásahu v rámci Integrovaného záchranného systému a v koordinaci s řízením letového provozu,“ doplnil velitel jednotky Hasičského záchranného sboru Aera Vodochody Oldřich Martinák: „Havarijní cvičení dopadlo na výbornou. Všichni zúčastnění prokázali velmi dobrou připravenost pro řešení krizových situací.“

Hasiči z AERA Vodochody AEROSPACE jsou nedílnou součástí IZS a veřejnost z okolí fabriky je může velmi často vidět vyjíždět k desítkám mimořádných událostí ročně, od dopravních nehod přes likvidaci požárů po různé drobné technické zásahy ve prospěch obyvatel žijících v obcích kolem AERA Vodochody AEROSPACE.

autor a foto: Tereza Vrublová, tisková mluvčí Aero Vodochody

Autor:admin