Od otevření lávky pro pěší a cyklisty uběhlo 20 let

Dvacátého prosince 2016 to bude na den přesně 20 let, co byla slavnostně otevřena lávka pro pěší a cyklisty. Tato důležitá tepna, jež spojuje dva bře-hy řeky Vltavy, se za tu dobu stala nedílnou součástí města. V dnešní době si už jen stěží dokážeme představit, že by si obyvatelé či návštěvníci vystačili pouze a jen s mostem silničním. Samotná lávka se nachází zhruba 65 metrů níže po proudu řeky a dosahuje délky 208 metrů a šířky 5 metrů. Průtok Vltavy, která má v místech přemostění hloubku kolem čtyř metrů, je značný, navíc tu stále panuje poměrně frekventovaná lodní doprava.

Ale pojďme si ještě nyní při-pomenout samotný záměr pro-jektantů a stavitelů, zastupujících tehdejší subjekt Vojenské stavby. Primárně spočíval ve vybudování dvou krajních polí lávky, na které byl posléze napojen střední díl v délce 36 metrů, vybetonovaný na lodi téže délky (s celkovým výtlakem 500 tun). Po vyzrání betonu následovalo dopravení příslušného dílu podnedokončenou stavbu pomocí tří tažných člunů a na celé operaci se podílely i dva vyprošťovací tanky. K ukotvení středního dílu lávky došlo prostřednictvím hydraulických zvedáků dne 16. října 1996. Definitivní závěr následně spočíval v připojení středního dílu k oběma náběhům, přičemž samotný proces skončil až druhý den v poledne.

Na stavbu se dvěma pěknými pilíři ve tvaru písmene V bylo spotřebováno celkem 1.750 tun betonu a 95 tun oceli, celkové náklady činily 20 milionů korun. Zajímavostí též zůstává i skutečnost, že navzdory náročné investiční akci nebyl nikterak zásadně narušen lodní provoz na řece. První obyvatelé Kralup měli možnost lávku poprvé přejít v předvánočním čase roku 1996 za hustého sněžení, což ovšem málokomu vadilo. Lepší dárek pod stromeček si snad ani samotní občané nemohli přát. Věřme, že nám naše lávka bude ještě hodně dlouho sloužit!

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ