Co přinesl nebo odnesl uplynulý rok 2016?

Jak kralupští zastupitelé hodnotí uplynulý rok z pohledu své funkce a s čím vstupují Kralupy do roku nového?

MUDr. Jana Homolová

Minulý rok hodnotím jako vydařený. Atmosféra při jednáních zastupitelstva byla konstruktivní, příprava podkladů pro jednání ze strany vedení kvalitní. Byla rekonstruována řada ulic, kruhové objezdy byly osazeny stále kvetoucí květenou. Město dokázalo získat dotace z EU na obnovu zahrad mateřských škol pro naše nejmenší, v ZŠ V. Havla bylo kompletně zrekonstruované hřiště. V ekologické oblasti mě potěšilo, že zastupitelé odmítli rozšíření spektra spalovaných chemických látek firmou AVE a vedou se další jednání, protože si nepřejeme, aby v Kralupech byly spalovány toxické kaly z ostravských lagun. Děkuji za petiční podporu, odmítavé stanovisko našich občanů jsem zaslala ministru životního prostředí Mgr. Richardu Brabcovi.

Libor Lesák

ok 2016 byl pro Kralupy zlomovým zejména v započetí rekonstrukce Palackého nám. a přípravy ostatních ploch pro další etapy. Myslím, že se podařilo přesvědčit mnohé obyvatele, že Kralupy skutečné náměstí mít budou. Podařilo se naplnit rozpočet města a udržet město bez dluhů s dobrými finančními prostředky pro další rozvoj města. Těší mě, že se daří rozhodovat v zastupitelstvu ve prospěch města a občanů bez přihlížení k politickým ambicím jednotlivých zastupitelů a že převládá v zastupitelstvu zdravý rozum. Bohužel nás pořád trápí vysoká doprava ve městě a udržet čistotu města. Někteří obyvatelé si neváží toho, že máme možnost likvidovat všechny odpady zadarmo a zakládají černé skládky jak u míst separovaného sběru, tak i jinde ve městě. Na rok 2017 chystáme kamerový monitoring na problémových místech a na základě zjištěných údajů budeme tvrdě finančně postihovat ty občany, kteří obtěžují odpadem všechny ostatní slušné obyvatele.

Ing. Petr Listík

římo v našem městě minulý rok odnesl například budovu bývalého hotelu PRAHA na Palackého náměstí a přinesl naopak novou úpravu prostranství kolem kostela na tomtéž náměstí. Při zamyšlení nad uplynulým rokem se mi zdají ale zásadnější změny, které se dotýkají nás všech v naší zemi. Je pro mne zklamáním, jak snadno se lidi smiřují s omezováním svobody, kontrolováním života lidí a manipulace s veřejností. Pod hesly o šíření dobra a boji proti zlodějům se vracíme do starých dob. Co přinese rok 2017? Pravděpodobně zmizí další objekty v centru našeho města. Bude opravena a upravena Štefánikova ulice a její napojení na Mostní ulici. Doufám, že bude moci začít budování nové ulice z Palackého náměstí do Žižkovy ulice. Nový rok 2017 přinese na podzim další ze série voleb. Mé přání proto bude, aby k těmto volbám přišlo co nejvíce lidí, kteří odmítnou vůdcovský princip ovládání společnosti. Do roku 2017 půjdu s nadějí, že touha lidí po volnosti a individuální svobodě, byť s odpovědností za vlastní život, vyhraje, nebo alespoň nebude moci být dále omezována.

Mgr. Martin Luksík

Povoláním jsem učitel a ta práce mě baví. Díky vám a vašim hlasům vykonávám již dva roky mandát zastupitele. V ZM spolupracuji s lidmi různých názorů a vlastností. Vím tedy, jak je důležitá vzájemná komunikace a hledání shody při řešení problémů našeho města. Děkuji vám za vaše názory, podněty a připomínky k mé práci, které od vás dostávám. Vážím si jich. Věřím, že svým hlasováním a prací v RM vaší důvěru splácím. Ve druhé půlce volebního období chci ještě více prohloubit spolupráci s vámi, občany Kralup, abychom společně mohli odstraňovat problémy a nešvary, které nás všechny trápí.

Mgr. Michal Mára

Rok 2016 byl ve znamení pokračujícího budování nové podoby centra města, kdy se jeho tvář výrazně mění – a já věřím, že k lepšímu. „Nový kabát“ dostávají třeba i sportovní hřiště na základních školách v našem městě – ZŠ Václava Havla a stejně tak čeká rekonstrukce areály ZŠ Třebízského a ZŠ Gen. Klapálka. Z pohledu sportovní komise města jsem rád, že město pokračuje v podpoře mládežnického sportu v Kralupech. Povedla se celá řada projektů, jako například „infocentrum a okolí“, ale byly i projekty, kde je co vylepšovat, např. cyklostezka do Zeměch. Doufám, že rok 2017 bude, co se nových projektů týká, ještě úspěšnější a že se bude dařit zvyšovat kvalitu života v našem městě.

Tomáš Pekárek

Bylo by snadné vyjmenovat to, co se podařilo. Co se postavilo, vylepšilo nebo zrekonstruovalo. Ať už silnice, chodník, hřiště nebo dlažba nové části centra města. S radostí ale sleduji hlavně rostoucí občanskou aktivitu, kdy lidé sami přijdou s nějakým nápadem a ukáží, že jim na jejich městě záleží. Možnost pomoci s realizací je pak to, co mě na politice naplňuje. Letos je takovým příkladem Rákosníčkovo hřiště. Příkladem úspěšného spojení vstřícné politiky a aktivní občanské iniciativy. Příkladem toho, že změnit se může strašně moc, když funguje spolupráce. Jen ta může „zrekonstruovat“ důvěru lidí v politiku a politiky jako správce věcí veřejných. Těším se na další společné výzvy i v roce 2017.

Autor:KZ