KRALUPÁK & HI-TECHNOLOGY 2016

KRALUPY n./Vlt. – Tradiční, mezi příznivci sportu oblíbená a svým pojetím jedinečná anketa SPORTOVEC KRALUP NAD VLTAVOU, jež se koná 31. března 2017 v KaSS v Kralupech nad Vltavou, má na programu již DEVÁTÉ DĚJSTVÍ – tentokrát s obsahovým podtitulem HI-TECHnology! Prakticky každý čtenář těchto řádků může být spolutvůrcem nominací do všech kategorií ankety.

Právě díky vaší spolupráci nebude na nikoho, kdo by si za rok 2016 zasloužil nominační hlas, zapomenuto. I když všechny sportovní kluby podávají své nominace, organizační trio ankety v průběhu celého roku mapuje sportovní dění ve městě, z řad kralupské veřejnosti vždy přicházely tipy, které nominační mozaiku učinily ještě pestřejší. A nejedná se jen o zmínění aktivních sportovců, ale i připomenutí těch, kteří se podíleli, a to v jakékoliv roli, na rozvoji sportu v našem městě. Sportovec či sportovní klub, který obdrží od veřejnosti nejvíce nominačních hlasů, se stane držitelem ceny, která je puncem dosažené popularity!

Každoroční setkání předsedů kralupských sportovních klubů

se uskuteční 10. ledna ve velké zasedací místnosti 4. patra kralupské radnice

Program setkání: možnosti získání dotací na vlastní činnost; anketa Sportovec Kralup nad Vltavou – pravidla, filosofie, diskuse

SPORTOVEC KRALUP NAD VLTAVOU

je anketa, jejímž prostřednictvím jsou každoročně odměňování a oceňování sportovní nadšenci z města nad Vltavou napříč věkovým i výkonnostním spektrem.  Slavnostním výstupem ankety je galavečer sportovců. Dvouhodinou show provázejí moderátoři večera, kteří širokému publiku v mnoha obměnách a variacích komunikují hlavní filosofické myšlenky ankety.

PRAVIDLA A FILOSOFIE ANKETY Sportovec Kralup nad Vltavou

Pokusíme se zde, na několika řádcích a v přehledné formě, shrnout pravidla a postihnout filosofii Ankety Sportovec Kralup nad Vltavou. Právě filosofie Ankety je výstižně formulována v KRALUPÁKOVĚ JEDENÁCTERU, které je uvedeno na konci tohoto příspěvku.

Kralupská anketa je záměrně jiná, než jsou ankety obdobné. U nás se netváříme, že umíme posoudit, kdo je lepší sportovec napříč sportovními odvětvími… V anketě pod patronací Kralupáka nejsou na stupních vítězů stále ty stejní „nejlepší z nejlepších“, přestože kontinuálně dosahují nejlepších sportovních výkonů! Nechceme nudit sportovní hvězdy ani jejich fanoušky! Cílem setkání sportovních nadšenců není medailemi signovaná rivalita, ale společná oslava sportu jako fenoménu trávení volného času, který prospívá tělu i duši. Naší ambicí je vzájemné představování úspěšných (nerovná se vrcholových!) kralupských sportovců všech věkových kategorií, praktické prolínání generací, vzájemné obohacování a inspirace, uznání zasloužilých sportovců i dalších nadšenců, kteří pomáhali jeho rozvoji. Anketa podporuje místní patriotismus a svým originálním pojetím (což dokládá množství zpětných vazeb na předchozí ročníky) šíří dobré jména města daleko za jeho „hradbami“.

ANKETA – NOMINACE

Kdokoliv z veřejnosti může odevzdat NOMINAČNÍ LÍSTEK (nikoliv jen v oficiální vydané podobě) na uvedené kontakty – fyzicky nebo elektronicky. Platný je jakýkoliv tip, na kterém je uveden sportovec či sportovní oddíl. Nominace jsou přijímány od 1.1. do 31.1. 2017

NOMINACE přijímá organizační výbor ankety ze tří zásadních zdrojů, které pokrývají téměř na sto procent sportovní dění ve městě za uplynulý kalendářní rok.

1/ Zdroj – kralupská veřejnost (přijímány jsou i anonymní tipy)

2/ Zdroj – předsedové místních sportovních oddílů (odevzdávají své nominace formou draftu napříč soutěžními kategoriemi)

3/ Zdroj – monitoring vyhlašovaného roku organizačním výborem ankety.

Organizační výbor ankety zpracuje došlé tipy a vytvoří oficiální NOMINACI ANKETY SPORTOVEC KRALUP, která každoročně čítá šest sportovních oddílů (dvě soutěžní kategorie) a osmnáct jednotlivců (čtyři soutěžní kategorie). Rovněž jsou v širším ohledu diskutovány návrhy na další ocenění vycházející z aktuálního společenského kontextu (například významná výročí apod.)

Organizační výbor dbá na vyváženost v zastoupení jednotlivých sportovních odvětví, jeho rozhodnutí jsou diskutována s vedoucími sportovních klubů, kteří sami určují preferenci nominovaných sportovců a oddílů.

Příklad: oddíl plavání nominuje pět svých svěřenců do pěti soutěžních kategorií a jeden kolektiv. Na hlasovacím lístku (napříč vyplněnými soutěžními kategoriemi) uvede pořadí nominovaných sportovců – na první místo zařadí „družstvo žáků“, na druhé „starší žákyni“, na třetí „trenéra“ atd. Organizační výbor v hrubé koncepci s přihlédnutím k aktuálním výsledkům oddílu a jejich historickým nominacím udělí oddílu plavání dvě nominační místa. V 90 % případů se podaří respektovat oddílový draft a tak při tomto stavu, v rámci nastíněného příkladu, se do nominace za oddíl plavání dostane „družstvo žáků“ a „starší žákyně“ (zde je názorně uveden klíčový faktor dobře udělané nominace za jednotlivý oddíl!)

V průběhu měsíce února je OFICIÁLNÍ NOMINACE ankety transformována do hlasovacího lístku. Jednotliví respondenti odhlasují školním hlasováním (známky na stupnici 1-5 a 1-3, dle počtu nominovaných v kategorii). Pořadí sportovců je následně určeno aritmetickým průměrem.

Kdo hlasuje?

V tomto hlasování je osloveno relativně poučené auditorium (hlasuje pouze ten, kdo projeví zájem): zastupitelé města; členové odborných komisí města; předsedové sportovních oddílů; členové organizačního výboru ankety; vedoucí příspěvkových organizací a novináři.

Cenu Kralupské veřejnosti obdrží sportovec či sportovní klub, který získal nejvyšší počet nominačních hlasů (v lednovém otevřeném hlasování!).

Pohár starosty obdrží sportovec či sportovní klub z oficiálně nominovaných sportovců čistě dle jeho uvážení. K osobnímu předání poháru tradičně patří veřejné odůvodnění této volby.

Jakékoliv připomínky k pravidlům a filosofii ankety jsou každoročně probírány na setkání předsedů sportovních klubů.

Organizační výbor ankety pracující od roku 2008 ve složení Lenka Císlerová, Mgr. Jindřich Kohm a Jan Špaček každoročně čelí různým formám apriorní emociální kritiky, která většinou pramení z neznalosti pravidel a filosofie ankety. Za osm let existence ankety se rapidně zvedlo její pochopení u zástupců jednotlivých oddílů, kteří v drtivé většině její podobu přijímají s uznáním a respektem. Není možné se zavděčit a vyhovět všem! Organizační výbor ankety je otevřený jakýmkoliv námětům a připomínkám, které obstojí v široké diskusi a které ve svém důsledku povedou k vylepšení pravidel či podoby v Kralupech nad Vltavou oblíbené ankety.

Pohled na anketu z řad osobností kralupského sportu:

„Sportovec Kralup měl pro mne vždy velmi silný náboj akce, na níž se s úžasem dozvídám, kolik skvělých sportovců kolem sebe vlastně máme. Z galavečera odcházím s plnou náručí inspirace a motivace i pro své vlastní projekty. Podle mého názoru má město v akci jedinečný prostředek, jak šířit povědomí o existenci a úspěchu nejrůznějších sportovních klubů a sdružení mimo jinak poměrně úzký kruh zainteresovaných a nástroj, jak motivovat nejširší obyvatelstvo k aktivnímu životnímu stylu.“

René Kujan, běžec a žurnalista


„Se synem jsme se v minulosti zúčastnili různých anket, pořádaných začasté profesionálními agenturami (např. Sportovec okresu Mělník, vyhlašování krajských nadějí apod.), ale žádná z těchto anket neměla stejnou úroveň, jako vyhlašování Sportovce Kralup.

Martin Štěpán, SKI klub Kralupy

Rád bych za oddíl krasobruslení vyjádřil podporu této, již tradiční akci, která je kladně zapsána v povědomí naší kralupské veřejnosti a nahlas oceňuje sportovce a sportovní úspěchy všech našich klubů a tím motivuje naše mladé svěřence. Zároveň dokáže ocenit a zviditelnit i zasloužilé členy, trenéry a činovníky, kteří ve svém životě věnovali svůj volný čas výchově nové generace našich sportovců“.

ak.soch. Josef Majrych, oddíl krasobruslení

„Za celé FBC Kralupy i Gladiator Training Kralupy bychom rádi, aby anketa pokračovala i nadále. Naopak bych ji podopořil ještě více peněži, jelikož každý ročník je lepší a lepší a je na něm patrný obrovský kus práce každého z organizátorů. Navíc je to asi jediná akce, kde se zástupci sportů mohou v klidu podívat na práci svých sportovních kolegů v našem městě. Jednak napříč sporty, ale i napříč generacemi!“

Jiří Cimler, FBC Kralupy a Gladiator Training

Jedná se o pěkné ocenění sportovců působících v Kralupech (a Kralupských oddílech) nebo v okolí. Je možné, že někteří mladí (i sportovci) anketu neberou, protože nezohledňuje jejich reálné umístění na soutěži, na opačné straně jsou však “neznámé” sporty, které je potřeba dále zpropagovat a myslím si, že Sportovec Kralup je pro to vhodné místo a akce. Sice v Kralupech máme jiný způsob hodnocení než v jiných městech, ale alespoň nevidíme každoročně “otrávený obličej” 5ti násobného mistra světa, který vyhrál opět po páté  Z vlastní zkušenosti (z oddílu) mohu říct, že starší členové oddílu jsou rádi za možnost účasti na takové akci a jsou rádi za to, že si “na ně město vzpomnělo”.

Zdeněk Tuháček, Strong man a silový trojboj

 „Anketa SPORTOVEC KRALUP včetně galavečera s medailonky nominovaných, s vyhlašováním sportovců a s celou tou parádou jsou, dle mého názoru skvělá věc. Nejde zdaleka jen o formu, ale hlavně o myšlenku samu. V dnešní mediální době, kdy spousta dětí sedí doma u počítačů , tabletů, mobilů a kdoví čeho ještě je forma ankety včetně  galavečera myslím tou jedinou formou, která dokáže zaujmout nejen ty co sportují, ti už jsou naši, ale i ty co ještě sedí kdesi doma a čekají a ty bychom měli dostat na sportoviště a třeba zrovna pomocí propagace při galavečeru ankety SPORTOVEC KRALUP. Anketa SPORTOVEC KRALUP má nejen moje sympatie a podporu, ale i celého našeho kanoistického oddílu. Jasně někdo řekne ” je to drahé a dá se to dělat jinak a levněji ” ale pak už to nebude zdaleka tak zajímavé , poutavé a propagující.“

Jindřich Novák, oddíl kanoistiky

Autor:admin