Představujeme projekt Děti na startu

Kralupy nad Vltavou – Stále více dětí se zapojuje do celorepublikového projektu „Děti na startu“, který zaštiťuje Český svaz aerobiku a fitness – FISAF. Tento projekt, jenž přivede děti k všestrannému pohybu, prosadila v Kralupech Mgr. Blanka Bělíková z FITFORYOU. V letošním školním roce jej absolvuje 60 dětí! Tréninkové hodiny probíhají pravidelně v areálu zimního stadionu v aerobik centru a vedou je proškolení lektoři

Jak Vás napadlo věnovat se tomuto projektu?

Oslovil mě hned z několika důvodů – je určen dětem ve věku 4-9 let, věnuje se všestranné aktivitě, což dětem v dnešní době chybí. Líbí se mi, že je v základu zaměřený na předškolní děti, kde je největší potenciál děti přivést ke sportu.

Co to tedy přesně znamená, co se děti v rámci projektu učí?

Projdou základy atletiky, gymnastiky, míčových her, motorického cvičení – rozvíjí se jejich koordinace a obratnost. Úplně zjednodušeně to znamená, že umí přihrát a chytit míč, manipulovat s míčem, udělat kotoul, překonat překážku, zkrátka vše, co by mělo dítě před nástupem do školy umět.

Jak cvičení konkrétně vypadá?

Vždy proběhne společné rozcvičení. Pak se děti rozdělí do skupin a určí se stanoviště, kterými děti postupně projdou – jedno je atletika, druhé gymnastika atd. Např. dělají kolébku, což je příprava na kotoul vpřed, na druhém stanovišti cvičí rovnováhu, na dalším manipulaci s míčem – točí s ním kolem pasu, kutálí ho, driblují do obruče atd. Výhodou je, že pracují s různými typy míčů – od tenisáku, přes pěnový míč po overball. Na posledním stanovišti, kde se trénuje motorika, například prolézají obručí, cvičí se šátky, seznamují se s různým tělocvičným nářadím atd. Využíváme hodně pomůcek – bosu, gymbally, protože i to, že podložky jsou nestabilní, zpevňuje například kotníky. Děti se také naučí správnému držení těla.

Od svazu FISAF dostaly děti deníčky, kde se mimo jiného zaznamenává, co již zvládnou a co se ještě budou učit. I rodiče tak mají přehled o tom, co jejich dítě umí.

Je každá hodina stejná?
V rámci měsíce se lektor snaží rozvíjet stanoviště, která si na počátku určil. Každá hodina je jiná a každá dovednost je jiná, takže se děti posouvají vpřed. Naším cílem není výkonnost, ale aby si děti přišly zasportovat.

Kdy u vás můžu své dítě přihlásit?

Kdykoli během roku při tréninku, tedy ve dnech pondělí a středa od 17 do 18 hodin, čtvrtek od 17:30 do 18:30 hodin. Přijímáme všechny děti bez ohledu na jejich postavu, talent a sportovní výbavu, ani zdravotní handicap není překážkou. Lektor je v tomto směru proškolený a ví, jak s těmito dětmi pracovat.

Jak často by mělo dítě trénink navštěvovat?

Je na rodičích, jak se rozhodnou – máme děti, které chodí jednou i dvakrát týdně. I třikrát týdně by to dítě zvládalo, protože při takovémto cvičení nedochází k zatížení organismu jako v konkrétním sportu – je to všestranný pohyb, takže tělo prakticky vykonává pohyby, které by vykonávat mělo, mělo být zvyklé a mělo umět.

Čím se Děti na startu vyznačují?

Projekt je specifický tím, že je určen pro všechny děti – netalentované, talentované, pro všechny – je to start před tím, než ho rodiče nebo on sám bude směřovat ke konkrétnímu sportu.

Výjimečnost je také v tom, že dítě zde cvičí bez rodičů – bez jejich dohledu a spolupráce. Musí tak samo reagovat, samo se postarat, sociální klima zde hraje velkou roli – poprvé se setkává s vrstevníky jinde, než ve školce. Projekt má nadstavbu, kdy se děti dozví něco o výživě, v rámci hry si říkáme, které potraviny jsou vhodné, proč sportovat atd.

 

Jaké plány máte do budoucna?

Pokud tento projekt zaujme paní učitelky z MŠ, je možné jej realizovat přímo ve školkách. Stačí nás kontaktovat. Na prázdniny jsme připravili příměstské tábory – hlavní náplň bude všestrannost – formou hry. A v příštím roce samozřejmě budeme pokračovat hodinami v AC na zimním stadionu. Problém dnešních dětí je v nedostatku pohybu anebo naopak v rané specializaci pouze na jeden sport, kde všestrannost chybí. Věřím, že tímto projektem se dá dětem ukázat, že sportování je fajn a každý z nás nemusí být vrcholový sportovec.

Více informací a kontakty najdete na www.fitforyou.cz

rozhovor vedla Radka Holeštová

Invalid Displayed Gallery

foto: archiv Fitforyou z.s.

Autor:admin