Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ: Chceme jít divákovi více naproti, nabídnout mu možnost, aby si sám rozhodl o tom, co bude chtít sledovat

V lednovém vydání Zpravodaje jste se hned v titulním článku mohli dozvědět, že Kralupské televizní zpravodajství, dosud vysílané na UHF65 (prostřednictvím kabelové televize), čeká revoluční změna – přechod na pouze internetové vysílání. KTZ tedy zmizí z programové nabídky televize a nebude již možné jej na běžné televizi pouze s televizní anténou sledovat. Pokud však vlastníte tzv. chytrý televizor, který se umí připojit na internet, o zpravodajství nepřijdete, pouze jej „naladíte“ jiným způsobem.

Kdy by mělo k této změně dojít?

K této změně dojde začátkem měsíce dubna. Co se týče modelu reportáží, tak v tomto ohledu se prakticky vůbec nic nezmění. Naopak se budeme snažit vyhledávat nová témata i další programové možnosti, kterak KRALUPYTV ještě více zatraktivnit.

Co tato inovace znamená pro běžného uživatele?

Pro běžného uživatele je teď na prvním místě nutné, aby měl internet (doma nebo v mobilu). Pak už je to poměrně snadné. Stávající podoba vysílání se nám ukázala jako neefektivní, a to nejen s ohledem k ceně
za službu. Jednotlivé reportáže jsou městu dodávány ve verzi full HD, ale prezentovány byly v kvalitě snížené (navíc ve formátu 4:3), což tento produkt (zpravodajství) výrazně znehodnocovalo.

Jak a kdy mohu KTZ sledovat?

Možností je celá řada. Primárním vstupem do prostředí online televize je nová adresa www.kralupytv.cz. Tam diváci najdou složky s novými i archivními reportážemi, utříděnými do několika přehledných sekcí a budou si moci vybrat přesně takové, které je nejvíce zajímají. Ve spolupráci s panem Krátkým připravujeme digitalizaci starých pořadů, které sahají až do roku 1997, čímž naše televize získá na větší atraktivitě. Diváci si prakticky kdykoliv budou moci osvěžit vzpomínky na události z let minulých, aniž by museli něco dlouze vyhledávat. Jinak dále zůstane pochopitelně funkční i náš YouTube kanál Město Kralupy nad Vltavou.

Jakým způsobem – na jakých médiích – bude KTZ dostupný?

Na počítačích (notebook), na tabletech i telefonech, SMART televizorech či Android TV boxech. Divák si navíc může vybrat z mnoha alternativních aplikací, (např. KODI). Aby však byl divákovi zajištěn ten nejlepší možný komfort, budeme se v budoucnu snažit o realizaci specializované aplikace pro většinu výše uvedených zařízení.

Jaká pozitiva tato změna přinese?

Chceme jít divákovi více naproti, nabídnout mu možnost, aby si sám rozhodl o tom, co bude chtít sledovat. Doba „statických televizních programů“ je už dávno překonána, to je neoddiskutovatelný fakt. Dostupnost archivu, možnost sledování videí v nejvyšší možné kvalitě na rozličných zařízeních. Věřím, že i lidé, kteří internet považují za „zbytečnost“, svůj názor brzy přehodnotí.

Radka Holeštová

Autor:KZ