Proměny Kostelního náměstí

Kostelní náměstí byste na mapě Kralup marně hledali. Každý ví, že Kralupy bez městských částí mají jen tři náměstí: Palackého, Komenského a Dvořákovo.

Palackého náměstí vzniklo z malé návsi po dokončení bloku jednopatrových domů podél mlýnského náhonu v sedmdesátých letech 19. století. Mladší je náměstí Komenského vzniklé na styku několika ulic po dostavbě budovy chlapecké školy v roce 1901, která daný prostor uzavřela, a nejmladší je náměstí Dvořákovo, které vzniklo současně s gymnáziem až v roce 1930.

Kostelní náměstí bývalo za kralupským kostelem, který byl dostavěn a slavnostně otevřen v roce 1895. Byl to prostor za zadní stranou kostela zakončenou pětibokým presbytářem a sahalo vlastně až k Zákolanskému potoku. Dříve zde bývala velká zahrada, která se táhla od pivovarské zdi až k potoku. Prázdné místo mezi kostelem a dnešní Mostní ulicí bylo nazváno „Kostelní náměstí“. Staré pohlednice Kralup z té doby nesly toto označení. Nově vzniklý prostor za kostelem sloužil kdysi k četným veřejným akcím, shromážděním a oslavám. Velké oslavy prožívaly Kralupy 21. října 1928, kdy byl dostavěn a slavnostně otevřen nový most přes Vltavu nazvaný jménem prezidenta T. G. Masaryka. Na přiložené dobové fotografii je vidět velké shromáždění lidu kolem tribuny na Kostelním náměstí, které natáčeli kameramani československého filmu.

O dva roky později, přesně řečeno v pondělí 9. června 1930, byla s velkou slávou odhalena na Kostelním náměstí socha „Raněného“ jako památník padlých vojáků v první světové válce. Pomníky připomínající oběti války byly v té době stavěny i v okolních obcích jako menší či větší kamenné monumenty. Kralupské „Kuratorium pro postavení památníku padlým vojínům ve světové válce“ však rozhodlo, aby socha byla odlita z kovu a výrobu svěřila mikovické slévárně továrníka Ladislava Červenky. Sochu raněného vojáka, který padá k zemi, odlili z bronzu ve slévárně podle modelu profesora Straky. Akademický sochař Jan Straka byl žákem Josefa Václava Myslbeka. Je rovněž autorem sousoší „Čtvero ročních období“ na Dvořákově náměstí. Socha Raněného byla umístěna na kamenný blok z bílého travertinu, do kterého byla v roce 1937 dodatečně umístěna prsť ze tří válečných bojišť. K pomníku každoročně 28. října přináší delegace květiny nebo věnce. Kolem památníku býval kruhový květinový záhon obklopený kruhovým stromořadím otevřeným směrem k dnešní Mostní ulici. Vznikl tak pietní prostor uprostřed malého Kostelního náměstí. V rámci rozsáhlých úprav centra Kralup kolem kostela, které probíhaly v druhé polovině roku 2016, dostal prostor za kostelem jinou tvář. Byla rozšířena pěší zóna a okolí památníku dostalo tzv. mlatový povrch. Památník obětí první světové války se tak stal pohledovou dominantou.

Oběti druhé světové války, kterými byli převážně civilní obyvatelé Kralup při leteckém bombardování 22. března 1945, připomíná jen připsaný letopočet 1939 – 1945 na spodní části pomníku a tombaková deska umístěná na jižní straně kostela odhalená v roce 2000. Důstojný památník obětí druhé světové války Kralupy dodnes nemají.

Ing. Josef Stupka

Autor:KZ