Blanka Bělíková, vedoucí lektorka FITFORYOU, z.s.: Problém dnešních dětí je v nedostatku pohybu anebo naopak v rané specializaci pouze na jeden sport, kde všestrannost chybí

Stále více dětí se zapojuje do celorepublikového projektu „Děti na startu“, který zaštiťuje Český svaz aerobiku a fitness – FISAF. Tento projekt, jenž přivede děti k všestrannému pohybu, prosadila v Kralupech Mgr. Blanka Bělíková z FITFORYOU. V letošním školním roce jej absolvuje 60 dětí! Tréninkové hodiny probíhají pravidelně v areálu zimního stadionu v aerobik centru a vedou je proškolení lektoři.

Jak Vás napadlo věnovat se tomuto projektu?

Oslovil mě hned z několika důvodů – je určen dětem ve věku 4-9 let, věnuje se všestranné aktivitě, což dětem v dnešní době chybí. Děti projdou základy atletiky, gymnastiky, míčových her, motorického cvičení – rozvíjí se jejich koordinace a obratnost. Naučí se vše, co by mělo dítě před nástupem do školy umět.

Jak cvičení konkrétně vypadá?

Vždy proběhne společné rozcvičení. Pak se děti rozdělí do skupin a postupně projdou čtyřmi stanovišti – jedno je atletika, druhé gymnastika atd. Např. dělají kolébku, což je příprava na kotoul vpřed, na druhém stanovišti cvičí rovnováhu, na dalším manipulaci s míčem – točí s ním kolem pasu, driblují do obruče atd. Na posledním stanovišti, kde se trénuje motorika, prolézají obručí, cvičí se šátky, seznamují se s různým tělocvičným nářadím atd. Od svazu FISAF dostaly děti deníčky, kde se mimo jiného zaznamenává, co již zvládnou a co se ještě budou učit. I rodiče tak mají přehled o tom, co jejich dítě umí.

Kdy u vás můžu své dítě přihlásit?

Kdykoli během roku při tréninku, tedy ve dnech pondělí a středa od 17:00 do 18:00 hodin, čtvrtek od 17:30 do 18:30 hodin. Přijímáme všechny děti bez ohledu na jejich postavu, talent a sportovní výbavu.

Jak často by mělo dítě trénink navštěvovat?

Je na rodičích, jak se rozhodnou. I třikrát týdně by dítě trénink zvládalo, protože při takovémto cvičení nedochází k zatížení organismu jako v konkrétním sportu – je to všestranný pohyb, takže tělo prakticky vykonává pohyby, které by vykonávat mělo, mělo být zvyklé a mělo umět.

Jaké plány máte do budoucna?

Pokud tento projekt zaujme paní učitelky z MŠ, je možné jej realizovat přímo v MŠ. Stačí nás kontaktovat. Na prázdniny jsme připravili příměstský tábor – hlavní náplní bude všestrannost – formou hry. A v příštím roce samozřejmě budeme pokračovat hodinami v AC na zimním stadionu. Problém dnešních dětí je v nedostatku pohybu anebo naopak v rané specializaci pouze na jeden sport, kde všestrannost chybí. Věřím, že tímto projektem se dá dětem ukázat, že sportování je fajn a každý z nás nemusí být vrcholový sportovec.

Děkuji za rozhovor!

Radka Holeštová

Autor:KZ