Marcela Horčičková, vedoucí odboru odboru RIaSM MěÚ: Pro náš odbor je jednoznačně největším úspěchem investice vztahující se k budově radnice

Představte, prosím, výčet činností, které jsou pro váš odbor stěžejní.

Stěžejní náplní jsou veškeré investice, které financuje město Kralupy nad Vltavou. Do našich kompetencí dále spadají žádosti o dotace investičního charakteru, ovšem patří sem i projekty měkké a projekty IT. Další důležitou činností je organizace výběrových řízení veřejných zakázek, přičemž s touto agendou pomáháme i příspěvkovým organizacím v případech, kdy se jedná o částky nad 500 000Kč. Do naší náplně dále spadá i správa budov a pozemků v majetku města. S tím souvisí agenda prodeje, nájemních smluv, věcných břemen, ale i výpůjček. V neposlední řadě se zabýváme oblastí památkové péče v celém obvodu (ORP). Ze služeb pro občany nelze opomenout především zábory veřejného prostranství, kam patří např. povolení stánkového prodeje, lešení kolem domů, umístění reklamního zařízení, vyjadřování se ke stavbám občanů a firem na území Kralup atd.

Jedním z aktuálních témat je přestavba či bourání budovy pivovaru v centru města. V jaké fázi se tento projekt nachází?

V této otázce musím nejprve navázat na věci, které už byly uskutečněny. V prvé řadě došlo k odstranění hotelu Praha a v letošním roce na tento krok navážeme demolicí domů pivovarské stáčírny, které stojí mezi budovou mlýna, balírnou a sladovnou, jež zůstane. Posléze dojde k demolici tzv. spilky, která byla nejblíže k hotelu, a zbourají se i dva bytové domy vedoucí do ulice Žižkova. Tímto vznikne nová ulice, prozatím jí říkáme „Pivovarská“, jejíž trasa bude pokračovat a navazovat na ul. Palackého až k Žižkově ulici. Zde vzniknou také nová parkovací místa pro vozidla. Po prostoru hotelu Praha se rozšíří i náměstí, jehož finální podoba by měla být dokončena v letech 2018/2019. V této chvíli ale stále nejsou dořešeny některé otázky spadající do oblasti územního a stavebního řízení, čili je pravděpodobné, že se celá realizace o něco protáhne. Zbývající prostor, jenž je tvořen jednotlivými pozemky, bude rozprodán soukromým osobám za účelem výstavby bytových domů, obchodů a kanceláří. Studii k tomuto záměru má město již připravenou.

Ve třetím patře radnice stále probíhá výstava variabilních modelů, jenž představují možnou finální podobu přestavby budovy pivovaru – celkově se na tomto úkolu podílelo dvaadvacet studentů stavební fakulty ČVUT v Praze. Je mezi nimi nějaká studie, která se Vám zamlouvá?

Ano, jedna z těch studií se mi opravdu líbí. Je to především z toho důvodu, že jsou na ní vidět základy původní sladovny v součinnosti s moderními prvky, které byly do návrhu přidány. Dalším plusem je, že tento model nabízí řešení také po stránce pozemků a vlastnických práv. I z tohoto úhlu pohledu se na to musíme dívat. Některé další studie, byť nejsou rozhodně špatné, tyto otázky neřeší a je tedy zřejmé, že je nelze realizovat.

Jsou nyní známy ještě nějaké další novinky, které se týkají revitalizace centra města?

Po ukončení demoličních prací bude postupně navázáno na výstavbu nové ulice (Pivovarská). Pokračování ve výstavbě náměstí a také ulice, která vede kolem kostela, kde již probíhají projekční práce. Další projekty a studie se posléze budou vytvářet na další ulice (Jungmannova a Husova). V současnosti ovšem stále řešíme otázky spojené s majetkoprávními vztahy.

Celá řada investičních akcí se bude v následujících měsících týkat i Lobečku. Prozraďte, prosím, v jaké fázi je příprava projektu ve Štefánikově ulici.

V dubnu bychom měli zahájit výběrové řízení, přičemž samotné práce se budou skládat ze čtyř etap – každá etapa potrvá cca měsíc a půl. V letošním roce bychom chtěli dokončit dvě až tři etapy, domníváme se, že ta poslední proběhne až na jaře příštího roku. Výstavba bude zahrnovat veřejné osvětlení, řešení nového odvodnění, chystáme zde nová parkovací stání, chodníky, místa pro komunální odpad a samozřejmě celkovou inovací projde i komunikace. Parkování bude řešeno šikmým stáním, čímž vznikne větší počet míst. Do ulice se řidiči dostanou přímo z ulice Mostní a důležitou informací určitě je, že dojde také ke zjednosměrnění, a to s konečným výjezdem do ulice Revoluční.

Dočkají se obdobných oprav a úprav i další ulice v Lobečku?

Ano např. na Gagarinovu ulici máme již rozpracovaný projekt, jenž bude brzy postoupen k územnímu řízení. Také zde dojde ke zjednosměrnění trasy ve směru z ul. U Jeslí k Revoluční ulici, změny se dotknou i parkování (bude šikmé nebo kolmé), neboť plot mateřské školy bude posunut cca o metr a půl. Bude postaven úplně nový. Výčet těchto prací primárně souvisí s položením horkovodu společností Tamero Invest s.r.o., kdy by celá akce měla být uskutečněna do konce letních prázdnin. Počítáno je též s novým asfaltovým povrchem silnice, novou podobu dostanou i chodníky.

Občané velmi často diskutují o nutnosti přestavby náměstí Jaroslava Seiferta. Je i tato akce v plánu?

K tomuto prostranství máme zpracovaný projekt za cca 14 milionů korun, který počítá s kompletní revitalizací. Bohužel se nám ale nepodařilo získat dotaci, čili z tohoto důvodu tuto akci nemáme zakomponovanou v rozpočtu. Nyní čekáme na vypsání vhodného dotačního titulu, neboť celková částka je opravdu vysoká. Pro letošní rok tedy se zahájením prací počítat nelze. Před dokončením je ale nyní 1. etapa revitalizací ramp a schodů na Hostibejk.

Jak to vypadá na tomto místě?

Tato akce se znovu rozjela 16. 3. a dokončena bude do konce května. Občané se mohou těšit na novou rampu a opravené dolní schodiště. V plánu pak máme i etapu č. 2, kterou již schválilo zastupitelstvo. Předpoklad je takový, že by akce mohla být odstartována v červnu a trvat by měla zhruba tři měsíce, nicméně do konce léta by měly být schody opraveny komplet, a to včetně nového veřejného osvětlení.

Z jaké investiční akce, kterou se městu povedlo dotáhnout do úspěšného konce, máte Vy osobně největší radost?

Pro náš odbor je jednoznačně největším úspěchem investice vztahující se k budově radnice. Intenzivně jsme na této akci pracovali a těšili jsme se na to, až bude mít město veškerou agendu pod jednou střechou. S kolegy pak máme velkou radost z revitalizace centra města. Z těch drobnějších věcí jsme rádi, že se nám postupně daří opravovat budovy základních škol a školek.

Chystají se ještě letos nějaké další investice do školních budov?

Letos dojde k realizaci akce za cca 12 milionů na ZŠ Gen. Klapálka, a to rekonstrukce kuchyně včetně veškerého dalšího zázemí. Současné složení kuchyně je děleno do dvou pater, ovšem po přestavbě vznikne z uvolněného prostoru další třída pro školní družinu. Dále bude provedena rekonstrukce elektro rozvodů a nového osvětlení na ZŠ Jodlova za cca 10 milionů.

Při té velké spoustě projektů, které se ve městě realizují, dalo by se najít něco, co byste v Kralupech změnila?

Je to těžká otázka, ale asi bych zvolila v současnosti dosti rozebíraný prostor před nádražní budovou, který je třeba zkultivovat. Když člověk přijede vlakem a vyjde před nádraží, otevře se před ním nehezké prostředí, což je obrovská škoda. Člověk neznalý, jenž naše město navštíví a není seznámen s celou situací, si asi nepomyslí nic moc pěkného. Ale to je samozřejmě jen můj osobní názor.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ